Internationaal kort

Wikileaks gaat door met publiceren van nieuwe rapporten

Londen. Klokkenluiderswebsite Wikileaks treft voorbereidingen om de rest van de geheime documenten over de oorlog in Afghanistan te publiceren. Dat maakte woordvoerder Julian Assange van Wikileaks gisteravond in Londen bekend. De website heeft al 77.000 geheime Amerikaanse militaire oorlogsrapporten gepubliceerd. Daarop volgde kritiek omdat de identiteit van Afghanen die samenwerken met de door de NAVO geleide strijdmacht op deze manier bekend zou kunnen worden. Dat zou kunnen leiden tot vergeldingsmaatregelen van de Talibaan. Ook het Amerikaanse ministerie van Defensie eiste dat Wikileaks geen rapporten meer zou publiceren. Assange zei gisteren niet van plan te zijn in te binden. Hij gaf niet aan wanneer de nieuwe publicatie plaatsvindt. (AP)

Gewonden bij aanslag radiostation Bogotá

Bogotá. Bij een bomexplosie naast een radiostation in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá zijn gisteren negen mensen gewond geraakt. Het was de eerste grote aanslag sinds Juan Manuel Santos in het weekeinde aantrad als de nieuwe president van het land. „Dit is een terreuraanslag”, zei Santos op de plaats van de aanslag. Hij zei niet wie hij daarvoor verantwoordelijk achtte. De voormalige minister van Defensie volgde zaterdag de vorige president Álvaro Uribe op met de belofte dat hij de door de VS gesteunde oorlog tegen de linkse rebellenbeweging FARC voort zou zetten. Sinds Uribe in 2002 aan de macht kwam nam het aantal aanslagen in Colombiaanse steden als gevolg van zijn militaire campagne tegen de FARC fors af. (Reuters)

Legerchef Irak tegen vertrek Amerikanen

Bagdad. Het Amerikaanse leger zou langer dan gepland in Irak moeten blijven. Het Iraakse leger heeft mogelijk nog wel tien jaar nodig voordat het de rol van de Amerikanen kan overnemen. Dat heeft de hoogste Iraakse legerleider gezegd. Op grond van een overeenkomst tussen de VS en Irak moet de laatste Amerikaanse militair voor 31 december 2011 uit Irak zijn verdwenen. De Iraakse autoriteiten worden dan volledig verantwoordelijk voor de veiligheid in hun land. Aan het eind van deze maand moeten de Amerikanen bovendien al hun gevechtsoperaties hebben beëindigd. (Reuters, AP, BBC)