Honkbalvrouwen weggeslagen

‘Een festival van slagen’, zo omschreef de Venezolaanse krant El Nacional het eerste optreden van Nederland op een WK honkbal voor vrouwen. De Nederlandse ploeg van bondscoach Percy Isenia verloor gisteren in het Estadio José Antonio Casanova in Caracas met 20-4 in van gastland Venezuela. Nederland is het eerste Europese land dat aan een WK honkbal voor vrouwen meedoet. Elf landen doen mee aan de vierde editie van de mondiale titelstrijd die tot en met 22 augustus in het Zuid-Amerikaanse land wordt gehouden.

Tien jaar geleden werden voor de eerste keer internationale honkbalwedstrijden gespeeld door vrouwen, die normaal gesproken softballen. Bij softbal gooien werpers op een kleiner veld onderhands en wordt met een grotere en zwaardere bal gespeeld. De wereldhonkbalbond IBAF stimuleert het honkbal voor vrouwen om de sport verder wereldwijd te populariseren. Honkbal voor mannen verloor een podium omdat de sport niet meer op het olympische programma staat.

In het Canadese Edmonton namen in 2004 vijf landen deel aan het eerste WK honkbal voor vrouwen. Dit jaar doen elf nationale ploegen mee aan het WK dat wordt gehouden in Caracas en Maracay. Het toernooi werd gisteren geopend in de Venezolaanse hoofdstad, Caracas.

Het ontstaan van het vrouwenhonkbal in Nederland is een initiatief van oud-international Isenia en Ivette van Putten, die samen de Stichting Women’s Baseball Netherlands opzetten. Nederland vervolgt vandaag de wereldtitelstrijd met een wedstrijd tegen Hongkong.