Het toppunt van feestelijk

Het is eigenlijk echt jammer dat de hamburger zo’n slechte naam heeft gekregen. Een terechte slechte naam hoor: fout vlees, smerige broodjes, gore zoete sauzen en dan praat ik nog niet eens van de schreeuwerige inrichting van de hamburgerketens.

Maar ik moet ook eerlijk bekennen dat ik mezelf, als er niemand kijkt, wat graag op een zelfgemaakte hamburger trakteer, een van mijn lievelingsuitspattingen sinds ik als kind bij een Amerikaanse familie logeerde die er echt dolle broodjes van maakte. Ze legden zelfs nog wat chips op het bord als het broodje helemaal volgestapeld was – het toppunt van feestelijk. En dus hoorden hamburgers ook tot de vroegste dingen die ik kon maken.

Deze hamburgers staan in Jamie Oliver’s Amerikaanse kookboek. Daar staat veel ‘kindereten’ in, of misschien moet je zulk eten ‘het eten van alle mensen’ noemen: veel koolhydraten, veel zoet.

Schil en hak de uien. Verwarm 2 el olijfolie in een koekenpan en bak de uien een minuut of tien op laag vuur tot ze zachter zijn geworden. Zet ze opzij om af te laten koelen.

Scheur het brood in stukken en maal het tot kruim in de keukenmachine.

Doe het broodkruim met de uien en de rest van de hamburgeringrediënten plus een opgehoopte theelepel zeezout en flink wat gemalen zwarte peper in een schaal en kneed het, met schone handen, door elkaar. Verdeel het in 6 porties, leg die op een schaal of bord, bedek met plasticfolie en zet ze ten minste een uur in de ijskast om steviger te worden.

Maak intussen de pittige mayonaise door alle ingrediënten goed door elkaar te klutsen.

Snijd ook vast de tomaten en de augurkjes in plakken die tussen de broodjes kunnen, snipper de pepers als je die gebruikt.

Scheur de mooiste bladeren van de sla, was en droog die en bewaar ze tot gebruik in de ijskast.

Zet 6 borden klaar en snijd de broodjes doormidden.

Waarschijnlijk zijn er twee koekenpannen nodig voor de hamburgers. Zet die op het gas, giet er wat olie in en maak ze goed warm. Bak de hamburgers 4 minuten aan een kant, leg in elke pan 3 plakjes spek en keer de hamburgers om. Bak ze nog eens 3 minuten.

Leg de plakjes spek op een stukje keukenpapier om uit te lekken, draai het gas onder één pan laag en leg daar alle hamburgers in, rooster in de andere pan de broodjes even kort op de kruimkant.

Leg de onderkanten van de gebakken broodjes op de borden, smeer er wat mayonaise op, daarop wat sla, een plakje spek, de hamburger, weer een lik mayonaise, de tomaat, de augurkjes en eventueel de groene peper, daarbovenop de bovenkant van het broodje.

Houd servetten bij de hand voor het heerlijke knoeien.