Heet weer is niet fijn, heet douchen wel. Hoe kan dat?

Ties Mellema en Ailed Izurieta uit Amsterdam vonden de temperatuur van meer dan 30 graden Celsius op vakantie in Griekenland toch wel érg hoog. Maar, vragen de twee zich af: hoe kan het dat we douchewater van 37 graden zo lekker vinden, terwijl we 37 graden voor de buitenlucht te heet vinden?

Hein Daanen is hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Vanaf zijn fiets, ondertussen druk bezig een berg op te trappen in Zuid-Frankrijk, legt hij uit hoe dit komt: „Als je doucht is de omgevingstemperatuur vaak lager dan de temperatuur van het water, daardoor vind je het water fijn aanvoelen.” Wanneer het buiten 37 graden is, is het overal warm en kan de hitte van het lichaam nergens naartoe. Dit ervaren mensen over het algemeen als minder prettig.

Ook ben je in de douche nooit helemaal omringd door water, vertelt Daanen. „De douchestraal wisselt: dan weer voor, dan weer achter. Het deel van het lichaam dat niet onder water is koelt af, als dat deel vervolgens wél weer onder het water komt vinden we dat weer prettig.”

Maar waarom vinden we warm water eigenlijk fijner dan koud water? „We komen oorspronkelijk uit de tropen, en functioneren het beste als het warm is. Als het koud is gaan we rillen. Dieren hebben nog een vacht, wij niet.”

Toch moet het niet té warm zijn. Onze lichaamstemperatuur ligt tussen de 35 en 37 graden. Als het buiten 37 graden is, is het moeilijk om de warmte kwijt te raken, vertelt Harry Geurts, hij is voorlichter en weerkundige bij het KNMI. Dat komt door de luchtvochtigheid, die in Nederland vaak hoger is naarmate het buiten warmer is. „Als er veel vocht in de lucht zit, is er geen plek meer in de lucht voor ons zweet om te verdampen. En door dat verdampen blijf je juist lekker koel.”

In landen als Spanje of Zuid-Frankrijk ervaren we dezelfde temperaturen vaak als veel prettiger dan hier, dat komt doordat daar de luchtvochtigheid juist erg laag is en je zweet dus gauw verdampt.

Hoewel douchen met koud water minder prettig is, is het wel goed voor je lichaam om je douchebeurt ermee te eindigen. Doordat je lichaam ‘schrikt’ gaan je bloedvaten en spieren werken en warm je vanzelf weer op. Ook leer je zo wennen aan de lage temperatuur, waardoor je het in de winter minder gauw koud hebt. Dus tanden op elkaar en na elke douchebeurt minimaal vijf seconden de thermostaat even onder de 20 graden draaien.

JACQUELINE VAN DONGEN