Gullit en Been hekelen kritiek op plan WK 2018

Ruud Gullit en Harry Been weten zeker dat een WK voetbal in Nederland en België voor beide landen groot succes zal opleveren. Ze zeiden dat gisteren na een vierdaags bezoek van een inspectiecommissie van de FIFA aan beide kandidaten voor de WK’s van 2018 en 2022.

Been, topman van het zogenoemde HollandBelgium Bid, noemde het vervelend dat uitgerekend tijdens het bezoek van de vijfkoppige commissie van de wereldvoetbalbond in de media veel kritiek op de gezamenlijke kandidatuur voor het WK van 2018 en 2002 verscheen. „Maar dat heeft onze kansen uiteindelijk niet verkleind”, zei hij in Arena in Amsterdam. „De inspecteurs van deFIFA zijn namelijk niet anders gewend. Die kritiek krijgen ze ook als ze onze concurrenten bezoeken.”

Been zei dat hij de afgelopen dagen veel onzin heeft gehoord en gelezen. „Want het is natuurlijk niet zo dat Nederland en België tijdens het WK de macht aan de FIFA overdragen. Ook dan gelden onze wetten gewoon. Het is ook niet zo dat we op de snelweg een rijbaan vrijhouden voor de mensen van de FIFA. De FIFA betaalt ook gewoon belasting, maar dan alleen in Zwitserland. Ook dat is niet raar. Ik durf zelfs te stellen dat onze fiscus de grote winnaar is als we het WK krijgen toegewezen.”

Been: „De Duitse fiscus heeft tijdens het WK van 2006 maar liefst 1,2 miljard euro aan belasting geïnd. Dat is toch een aardig bedrag. Natuurlijk moet de FIFA ook iets verdienen. Die leven van WK naar WK en moeten dus steeds vier jaar overleven. Vergeet niet dat de meeste lidstaten van de FIFA weinig te besteden hebben.”

De inspectiecommissie van de FIFA bezoekt deze zomer alle landen die het WK van 2018 of dat van 2022 willen houden. Het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond beslist op 2 december waar beide eindronden worden gehouden. De kans is groot dat het WK van 2018 in Europa wordt gespeeld. Ook Engeland, Rusland en Spanje met Portugal zijn kandidaat. Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Qatar, Japan en Australië hopen vooral op het WK in 2022. (ANP)