Eis: 20 jaar voor Julien C.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren in hoger beroep opnieuw twintig jaar celstraf plus tbs geëist tegen Julien C. (26) voor moord op de 8-jarige Jesse Dingemans. Het vindt dat onomstotelijk vaststaat dat C. het kind in een klaslokaal van zijn basisschool in het Noord-Brabantse Hoogerheide met voorbedachten rade met een keukenmes om het leven heeft gebracht.

Voorbedachten rade is niet te bewijzen, zegt advocaat De Boer van Julien C. Niemand weet wat zich in het klaslokaal heeft afgespeeld. Er waren geen getuigen en C. zwijgt. Daarom kan alleen over voorbedachten rade worden gespeculeerd. „Op basis van speculaties kan mijn cliënt niet voor moord worden veroordeeld.”

Julien C. zit al drieënhalf jaar in voorarrest. Hij heeft altijd geweigerd mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek door het Pieter Baan Centrum. Hij zegt dat hij onschuldig is.

Bijzonder aan deze zaak is, dat het niet de eerste keer is dat een gerechtshof zich erover buigt. Op 1 december 2006 werd Julien C. opgepakt, kort nadat Jesse Dingemans levenloos in een plas bloed was aangetroffen. Op 6 september 2007 legde de rechtbank in Breda Julien C. een gevangenisstraf van twaalf jaar plus tbs op voor doodslag. Moord achtte de rechtbank niet bewezen. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. C. besloot zichzelf te verdedigen. In februari 2008 veroordeelde het gerechtshof in Den Bosch C. hem tot levenslange gevangenisstraf. Het achtte moord wél bewezen. C. ging in cassatie. In november 2009 vernietigde de Hoge Raad het vonnis van het gerechtshof in Den Bosch. De zaak moest worden overgedaan door een ander het gerechtshof omdat de Hoge Raad vond dat het hof in Den Bosch C. onvoldoende heeft gewezen op de risico’s die hij liep zonder advocaat. Dus behandelde het gerechtshof in Arnhem de zaak gisteren opnieuw. Uitspraak op 26 augustus.