Economie kort

Slowakije wil niet meebetalen aan hulp voor Griekenland

Door onze correspondent

Warschau. Het Slowaakse parlement heeft gestemd tegen deelname aan een financieel reddingspakket voor Griekenland. De Slowaken vinden het raar dat hun land, het armste in de eurozone, een veel rijkere lidstaat te hulp moet schieten. Het door de Europese Unie (EU) en het Internationale Monetaire Fonds (IMF) opgetuigde hulppakket voor Griekenland, ter waarde van 110 miljard euro, komt niet in gevaar door het Slowaakse besluit. De Slowaakse bijdrage aan het pakket was relatief klein. Athene kwam in de problemen toen eerder dit jaar bleek dat het zijn financiële situatie veel te rooskleurig had voorgesteld. In Brussel, waar was geijverd voor een Europese, eendrachtige aanpak van de Griekse schuldencrisis, bestaat kritiek op Bratislava. „Ik kan deze verbreking van solidariteit alleen maar betreuren”, aldus eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) in een verklaring. Ivan Miklos, de Slowaakse minister van Financiën, wijst de kritiek van de hand. „Solidariteit van de armen met de rijken en van de verantwoordelijken met de onverantwoordelijken beschouw ik niet als solidariteit”, zegt hij. Het minimumloon in Slowakije is ongeveer 300 euro, vergeleken met 860 euro in Griekenland. Het Slowaakse parlement stemde gisteren wel in met de oprichting van een Europees noodfonds voor eurolanden die in de toekomst op een ‘eerlijke’ manier in de problemen raken. Slowakije zal hieraan 4,5 miljard euro bijdragen. Bratislava vindt wel dat er een mechanisme moet komen dat het mogelijk maakt om landen failliet te laten gaan, voordat wordt overgegaan tot hulpverstrekking.

Aegon boekt winst en wil steun afbetalen

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Verzekeraar Aegon heeft in het tweede kwartaal weer winst geboekt. Het concern zag de kapitaalbuffer echter dalen om te blijven voldoen aan de aangescherpte eisen van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. De nettowinst van Aegon was 413 miljoen euro in het tweede kwartaal, vergeleken met een verlies van 161 miljoen in dezelfde periode in 2009 en een winst van 372 miljoen in de eerste drie maanden van 2010. Aegon profiteerde vooral van een beter beleggingsresultaat. De afboekingen daalden naar 77 miljoen euro, het laagste niveau in twee jaar. De afboekingen waren vooral het gevolg van beleggingen gerelateerd aan de Amerikaanse huizenmarkt. Aegon was één van de Nederlandse financiële instellingen die tijdens de crisis hulp kregen van de overheid. Aegon betaalde al 1 van de 3 miljard euro overheidssteun terug en wil het resterende bedrag ook terugbetalen. Het kan dit pas doen als de Europese Commissie haar goedkeuring heeft gegeven aan het herstelplan dat Aegon in november indiende en waarin het moet aantonen een gezond bedrijf te zijn. Aegon topman Alex Wynaendts zei gisteren dat Aegon op korte termijn het fiat van Brussel verwacht. Hoe Aegon vervolgens de afbetaling wil financieren, is onduidelijk. Aegon zei wel dat de wens om de Staat zo snel mogelijk terug te betalen mede reden is om het interim-dividend te schrappen omdat het een „aanzienlijke kaspositie” wil aanhouden.

Griekse economie krimpt harder

ATHENE. De Griekse economie is in het tweede kwartaal met 1,5 procent gekrompen vergeleken met het eerste kwartaal. Toen bedroeg de krimp nog 1 procent. Ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar kwam de economische krimp uit op 3,5 procent. Dat heeft de Griekse overheid bekendgemaakt. De werkloosheid in het met schulden overladen land schoot in mei omhoog van 8,5 naar 12 procent. Griekenland moet stevige bezuinigingsmaatregelen nemen. (ANP, AFP)

Jeugdwerkloosheid bereikt record

BRUSSEL. De mondiale jeugdwerkloosheid heeft vorig jaar een recordniveau bereikt. Van de circa 620 miljoen economisch actieve jongeren tussen de 15 en 24 jaar zaten er eind 2009 81 miljoen zonder werk, ruim 13 procent. Dat is 7,8 miljoen meer dan in 2007. Dat staat in een rapport van de internationale arbeidsorganisatie ILO. De jeugdwerkloosheid lag in 2007 op 11,9 procent. Voor dit jaar verwacht de ILO een stijging, naar 13,1 procent. (ANP)