Duitse groei hoogst sinds hereniging

De Duitse economie is onder invloed van de stijgende exportsector in het tweede kwartaal gegroeid met 2,2 procent – de hoogste kwartaalgroei in meer dan twintig jaar en aanzienlijk hoger dan verwacht.

Dat blijkt uit cijfers die het Duitse federale bureau voor de statistiek in Wiesbaden vanmorgen heeft gepubliceerd. Waarnemers hadden gerekend op een groei van het Duitse bruto binnenlands product (bbp) van 1,4 procent voor de maanden april, mei en juni, ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar.

„Duitsland heeft sinds de hereniging nog nooit zo’n kwartaalgroei gezien”, schrijft het Duitse CBS. Het bureau stelt ook de groei in het eerste kwartaal bij naar 0,5 procent, van een eerder gemelde 0,2 procent. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2009 bedroeg de groei 4,1 procent.

Met de krachtige groei, die voornamelijk is te danken aan stijgende exporten als gevolg van de zwakkere euro en het herstel van de wereldeconomie, loopt de Duitse economie ver vooruit op de eurozone als geheel. De economie van de eurozone groeide in het tweede kwartaal met 1,0 procent, zo bleek vanmorgen uit cijfers van Eurostat, het bureau voor statistiek van de Europese Unie in Luxemburg. Toch viel ook dat groeicijfer hoger uit dan verwacht; analisten hadden gerekend op 0,7 procent.

De groeicijfers van de zestien eurolanden samen bevestigen dat de eurozone in het tweede kwartaal sterker is gegroeid dan de economie van de Verenigde Staten – in tegenstelling tot verwachtingen eerder dit jaar, toen de eurozone verwikkeld raakte in de schuldencrisis. Volgens Eurostat groeide de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 0,6 procent.

De groei in de eurozone is met name te danken aan Duitsland. De op een na grootste exporteconomie van de wereld, na China, verstevigt zijn positie als groeimotor. In Frankrijk groeide de economie in het tweede kwartaal met 0,6 procent, Italië boekte 0,4 procent groei. De economie van Griekenland, waar de schuldencrisis begon, kromp in het tweede kwartaal met 1,5 procent.

Duitsland profiteert dan ook het meest van de daling van de euro, die sinds het begin van dit jaar ongeveer 10 procent aan waarde heeft verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Duitse exporteurs, met name grote autoproducenten als Volkswagen en BMW, hebben in de afgelopen weken al krachtige omzetcijfers gepresenteerd.

Toch was de Duitse groei in het tweede kwartaal niet alleen te danken aan uitvoer, aldus het bureau voor de statistiek. „Uitgaven als gevolg van consumptie door huishoudens en de overheid droegen eveneens bij aan de groei.”

Het sterke Duitse groeicijfer vormt een lichtpunt aan het einde van een week waarin twijfels zijn gerezen over het wereldwijde economische herstel, naar aanleiding van tekenen van economische vertraging in met name de Verenigde Staten en China. (AP, Bloomberg)