De stem achter Plastic Betrand

Zanger en producer Lou Depryck werd bekend met België’s grootste punkhit: Ça plane pour moi. Belpop brengt een documentaire over de Belg.

Yaël Vinckx

Op het eerste gezicht doet hij niet denken aan een bekende zanger, componist en producer. Eerder lijkt hij op een zonderling, zoals hij daar zit op zijn zeegroene designbank, een witte hoed op zijn grijze haar.

Maar de Belg Lou Depryck is wel degelijk de man achter een reeks grote hits. Een enkele is in het collectieve geheugen opgeslagen: Kingston Kingston van Lou & the Hollywood Bananas is, inderdaad, van Lou Depryck. De meeste roepen echter vooral een verre herinnering op: de medley Disco Samba uit het begin van de jaren tachtig bijvoorbeeld. Ik heb nooit geweten dat Lou Depryck daarachter zat. Maar zijn grootste hit is ongetwijfeld Ça plane pour moi, gebracht door Plastic Bertrand.

In de serie over Belgische popmuziek, Belpop, staat de zonderlinge Depryck vanavond centraal. Dat leidt tot een muzikale wereldreis; Depryck pikt veelal een lokale sound op om deze vervolgens naar eigen hand te zetten. Zo neemt hij uit Brazilië de samba mee, om deze thuis te overgieten met een Westerse discosaus. Of, zoals vriend en mede bandlid Sylvain Vanholmen zegt: „Lou is altijd een ‘adaptor’ geweest, soms op de rand van het toelaatbare”.

Op een dag besluit Depryck een punksong te maken. In vier uur tijd staat België’s grootste punkhit aller tijden op band: Ça plane pour moi, gezongen door de schone Roger Jouret, alias Plastic Bertrand. Of playbackte hij? Want daar ontstaat later ruzie over; dat Depryck het nummer niet alleen zou hebben gecomponeerd en geproduceerd, maar ook gezongen.

Het portret van Depryck is grappig en een beetje triest tegelijk. Hij rijdt nog altijd in een witte Corvette, de hoed parmantig op het hoofd. „Hij dreigt een Eddy Wally te worden”, zegt Vanholmen. Vanholmen is ook de enige in de documentaire met enig muzikaal besef als hij zegt: „Wat Jackson Browne en James Taylor hebben gemaakt, is natuurlijk veel meer waard dan wat wij hebben gebracht.”

Belpop. Serie op Belgische popmuziek. Canvas, 13 aug. 22.15u ***