Britse regering zoekt advies bij miljardair

Een miljardair die in zijn kledingzaken zelf toeziet op het soort kleerhangers gaat voor de Britse coalitieregering bekijken hoe het zuiniger kan met de overheidsuitgaven. Sir Philip Green (58), de flamboyante topman van de Britse kledingketen Topshop, brengt binnen zes weken advies uit over inefficiëntie en mogelijke bezuinigingen voor alle departementen.

Het is een opmerkelijke benoeming: Green komt uit een simpel Joods milieu in Londen, legde de grondslag voor zijn fortuin van 4,1 miljard pond (5 miljard euro) met handel in spijkerbroeken, en leidt nu het conglomeraat Arcadia. Dat beslaat merken van Topshop tot British Home Stores en heeft in Groot Brittannië 45.000 werknemers.

David Cameron benoemde eerder Lord Brown, voormalig topman van BP, tot regeringsadviseur inzake universitaire bezuinigingen. Het verzoek aan Green, volgens The Sunday Times de op negen na rijkste Brit, is ongebruikelijker omdat het een selfmade man betreft. Achter zijn naam gaat een van de grote successen in de modewereld schuil: Topshop is een winkelketen die als eerste in recordtijd en goedkoop mode van de catwalk kopieerde. Aanvankelijk alleen voor heel jonge vrouwen, sinds kort – met een nieuwe winkel tegenover Harrods – ook voor een rijper publiek. Green maakte daarmee van Topshop een van de grote winkelattracties in Londen. Model Kate Moss, met wie Green zich regelmatig laat fotograferen, ontwerpt haar eigen collecties voor het merk.

Green heeft drie maal geprobeerd de hand te leggen op de Britse warenhuisketen Marks & Spencer, zonder succes. Hij was donateur van de Conservative Party in de aanloop naar de verkiezingen. Toen al liet hij zich kritisch uit over verspilling in het regeringsapparaat. „De overheid koopt niet eens gezamenlijk in,” zei hij. „Stel je voor dat ik mijn 2.500 bedrijfsleiders individueel liet inkopen. Dat zou geen goed idee zijn, toch?’’

Persoonlijk heeft Green geen probleem met uitgeven: het 80-meterjacht in Monaco, de Gulfstream jet, de feestjes op Cyprus of de Maldiven waarvoor honderden gasten worden ingevlogen die worden toegezongen door Andrea Bocelli of Tom Jones.