Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Bouterse haalt uit naar Nederlandse regering

Desi Bouterse negeerde gisteren de Nederlandse ambassadeur tijdens zijn presidentiële inauguratie. Paramaribo richt zich voortaan liever op Parijs dan op Den Haag.

Marcel Haenen

De inauguratie van Desi Bouterse tot president van Suriname gisteren tekende de nieuwe, verslechterde verhoudingen tussen Nederland en de voormalige kolonie in Zuid-Amerika.

Bouterse hield na zijn installatie een kritische toespraak waarin hij liet blijken dat Suriname geen prijs meer stelt op regeringscontacten met Den Haag. In zijn uitvoerige dankwoord, waarbij alle voorname gasten en diplomaten met naam en toenaam werden genoemd, bleef alleen de aanwezige Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi onvermeld.

Jacobi was toch gekomen naar de plechtigheid ook al hadden leden van de nieuwe Surinaamse regering vooraf laten weten dat de Nederlandse ambassadeur niet welkom zou zijn. Jacobi zat roerloos tussen zijn collega’s uit India en China en heeft tijdens de plechtigheid geen enkele keer geapplaudisseerd.

In zijn eerste toespraak als president zei Bouterse dat zijn regering wil „afrekenen met de restanten van de koloniale machtsstaat die gebleken zijn een grote belemmering te vormen voor het vestigen van een vrije democratische rechtsstaat.” Hij vindt dat zijn land niet langer „een winstobject mag zijn van belangengroepen buiten Suriname.”

Verder wil Bouterse vooral de banden aanhalen met landen in de regio. „We gaan de banden met Europa voortaan bekijken vanuit Parijs.” Frankrijk is via Frans Guyana een ‘buurland’ van Suriname. Bouterse zei wel de relaties tussen het Surinaamse en Nederlandse volk te koesteren en intensiever te willen samenwerken met Surinamers in Nederland.

De ruim tweeduizend toeschouwers, voornamelijk aanhangers van Bouterse, die de inauguratie in een omgebouwde sportzaal bijwoonden, reageerden met gegniffel en applaus op elke sneer die hun nieuwe president uitdeelde aan de Nederlandse regering.

De vertrekkende president Ronald Venetiaan weigerde zijn ambtsketen zelf om te hangen bij Bouterse, een breuk met de traditie. Venetiaan liet die taak over aan de voorzitter van het parlement Jenny Geerlings-Simons, lid van Bouterses Nationale Democratische Partij. Een van de ceremoniemeesters tijdens de plechtigheid was oud-Junglecommandoleider Ronnie Brunswijk, die in de Binnenlandse Oorlog (1986-1992) vocht tegen Bouterse en nu zijn coalitiegenoot is.

De president zei hard op te willen treden tegen verspilling van overheidsgeld. „Wij gaan een kruistocht beginnen tegen corruptie hier in het land. Hard werken, eerlijkheid, openheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid zullen onze normen en waarden zijn.”

In de afgelopen weken opperde de geestelijke leidsman van Bouterse, bisschop Steve Meye, dat de president mogelijk publiekelijk vergeving zou vragen voor de moord op vijftien politieke tegenstanders in 1982, de Decembermoorden. Maar tijdens zijn installatiespeech ging Bouterse niet in op mogelijke fouten tijdens „drie decennia” van „actieve politieke strijd”, zoals hij het zelf noemde. Hij hekelde wel de fouten van de vorige regering.

Na de installatie was er een parade van de Surinaamse strijdkrachten. De Nederlandse ambassadeur Jacobi, die niet was uitgenodigd voor de receptie, was toen al op weg terug naar zijn ambassade.