Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Agenten Scotland Yard voor de rechter

Vier politieagenten van een elite-eenheid van Scotland Yard zullen zich voor de rechtbank moeten verantwoorden wegens vermeende mishandeling van een terreurverdachte.

De man, Babar Ahmad, werd eind 2003 gearresteerd, waarbij hij 73 verwondingen opliep. Hij zou zijn gestompt, er zou op hem zijn gestaan en hij zou tot twee maal toe in een nekgreep zijn gehouden, waardoor hij bijna het bewustzijn verloor. De agenten zouden hem bovendien hebben laten knielen en hem hebben toegeschreeuwd: „Waar is je God nu?”

Het Britse ministerie van Justitie vond eerder dat er onvoldoende bewijs was om de agenten voor de rechter te brengen. Maar na een civiele procedure van Ahmads advocaten moest de (nieuwe) hoofdcommissaris van de Londense politie erkennen dat Ahmad inderdaad was mishandeld.

Er is nu grote druk op Scotland Yard om de zogenoemde. Territorial Support Group, belast met openbare veiligheidszaken, te hervormen of af te schaffen. Dezelfde eenheid was betrokken bij de dood van Ian Tomlinson, de man die vorig jaar tijdens de G20-demonstraties door een agent tegen de grond werd geknuppeld en stierf.

Ahmed werd in 2003 gearresteerd op verdenking van contacten met mujahedeengroeperingen. In 2004 werd hij, zonder dat hem iets ten laste was gelegd, vrijgelaten. Vervolgens werd hij opnieuw gearresteerd op verzoek van de VS.