Zaakwaarnemer van het eerste uur

Gisteren overleed de nestor van de voetbalmakelaars, Ger Lagendijk. Hij had een enorm netwerk.

Menig zaakwaarnemer heeft zijn mobiel standaard op de voicemail staan, omdat hij dagelijks gek wordt gebeld door spelers. Een telefoontje aan Ger Lagendijk was nooit tevergeefs. Onlangs nam hij op met krakende lijn. Hij bevond zich ergens in de binnenlanden van Brazilië. „Wat ik daar doe? Op zoek naar talentvolle voetballers.” Op zijn 68ste was hij nog zeer actief.

Gisteren overleed Lagendijk. ’s Middags had hij nog een contract met Heracles afgesloten voor de Braziliaan Everton. ’s Avonds werd hij bij een etentje met clubbestuurders uit Almelo onwel en overleed hij aan een hartstilstand.

Lagendijk, die vele talen sprak, beschikte over een enorm netwerk. De oud-profvoetballer van Hermes DVS en ex-arbiter had Ronald en Erwin Koeman al als spelers onder zijn hoede. Hij bracht ze naar grote clubs als PSV en FC Barcelona. Maar Lagendijk was ook in staat trainers die al enkele keren waren ontslagen weer aan een goede club te helpen met een goed salaris, zoals Aad de Mos. Hij was de ontdekker van Bryan Ruiz, en ook vertegenwoordigde hij John Bosman, Ernie Brandts en Theo Lucius.

Lagendijk had in het wereldje niet de reputatie van zakkenvuller. Hij was een zaakwaarnemer van het eerste uur. Na een Canadees avontuur als voetballer bij de Vancouver Royals in 1967, waar hij samen speelde met legende Ferenc Puskas, begon hij in Ridderkerk een verzekeringskantoortje dat hij er altijd bij heeft gehouden. Al in 1969 was Lagendijk voor de spelersvakbond VVCS actief in het begeleiden van voetballers. Destijds golden er nog andere normen en waarden in het voetbal. Slechts enkele agenten waren actief op de spelersmarkt. Nu is er onder het grote aantal makelaars sprake van haat en nijd.

Lagendijk was aan het begin van de jaren negentig ook nog even technisch directeur van Feyenoord. Hij werd slachtoffer van de slechte prestaties van de Zweedse trainer Gunder Bengtsson.

Het is veelzeggend dat veel clubs op internet hun deelneming betuigen bij het overlijden van Lagendijk.