Zaakwaarnemer van het eerste uur

Gisteren overleed de nestor van de voetbalmakelaars, Ger Lagendijk. Hij had een enorm netwerk.

Ger Lagendijk. Foto Pics United Onderwerp/Subject: Presentation PSV's new coach Ronald KOEMAN Reklame: Club/Team/Country: PSV Seizoen/Season: 2005/2006 FOTO/PHOTO: Ronald KOEMAN's agent Ger LAGENDIJK Trefwoorden/Keywords: #07 $69 ±1147346676734 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. Pics United

Menig zaakwaarnemer heeft zijn mobiel standaard op de voicemail staan, omdat hij dagelijks gek wordt gebeld door spelers. Een telefoontje aan Ger Lagendijk was nooit tevergeefs. Onlangs nam hij op met krakende lijn. Hij bevond zich ergens in de binnenlanden van Brazilië. „Wat ik daar doe? Op zoek naar talentvolle voetballers.” Op zijn 68ste was hij nog zeer actief.

Gisteren overleed Lagendijk. ’s Middags had hij nog een contract met Heracles afgesloten voor de Braziliaan Everton. ’s Avonds werd hij bij een etentje met clubbestuurders uit Almelo onwel en overleed hij aan een hartstilstand.

Lagendijk, die vele talen sprak, beschikte over een enorm netwerk. De oud-profvoetballer van Hermes DVS en ex-arbiter had Ronald en Erwin Koeman al als spelers onder zijn hoede. Hij bracht ze naar grote clubs als PSV en FC Barcelona. Maar Lagendijk was ook in staat trainers die al enkele keren waren ontslagen weer aan een goede club te helpen met een goed salaris, zoals Aad de Mos. Hij was de ontdekker van Bryan Ruiz, en ook vertegenwoordigde hij John Bosman, Ernie Brandts en Theo Lucius.

Lagendijk had in het wereldje niet de reputatie van zakkenvuller. Hij was een zaakwaarnemer van het eerste uur. Na een Canadees avontuur als voetballer bij de Vancouver Royals in 1967, waar hij samen speelde met legende Ferenc Puskas, begon hij in Ridderkerk een verzekeringskantoortje dat hij er altijd bij heeft gehouden. Al in 1969 was Lagendijk voor de spelersvakbond VVCS actief in het begeleiden van voetballers. Destijds golden er nog andere normen en waarden in het voetbal. Slechts enkele agenten waren actief op de spelersmarkt. Nu is er onder het grote aantal makelaars sprake van haat en nijd.

Lagendijk was aan het begin van de jaren negentig ook nog even technisch directeur van Feyenoord. Hij werd slachtoffer van de slechte prestaties van de Zweedse trainer Gunder Bengtsson.

Het is veelzeggend dat veel clubs op internet hun deelneming betuigen bij het overlijden van Lagendijk.

    • Erik Oudshoorn