Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Dierenliefhebber Henk ten Napel publiceerde vandaag een ‘zwartboek’ over de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Daaruit zou blijken dat de dieren soms ten onrechte van hun baasje worden afgepakt en er fouten bij de inbeslagname worden gemaakt.Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. In de serie reportages over mensen die een eenzame dood stierven vandaag aandacht voor het leven en de dood van David Isarin. In de nacht van 13 op 14 maart maakte de 15-jarige David een einde aan zijn leven. Hij werd geboren met een cheiloschisis (hazenlip). Bovendien bleek hij autistisch te zijn. Hij maakte dus moeilijk contact, werd veel gepest vanwege zijn uiterlijk en voelde zich vaak eenzaam. Onder meer zijn moeder en zijn nichtje vertellen over het korte leven van David en hoe hij uiteindelijk tot zijn daad kwam. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Een groep verontruste CDA’ers publiceerde vandaag in Trouw een manifest waarin de partijleiding wordt opgeroepen te stoppen met de formatieonderhandelingen met de PVV. In de studio onder anderen oud-Kamerlid voor het CDA Ton de Kok. Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

Victorian Pharmacy. Vierde en laatste aflevering in serie over de apotheek in de negentiende eeuw. In de nagebouwde en authentiek ingerichte apotheek worden recepten met originele ingrediënten – voor zover inmiddels niet verboden – nagemaakt. Vanavond onder meer een tandartsboor met pedaalaandrijving en het maken van condooms vervaardigd van schapendarm. BBC 2, 22.00-23.00u.

Goudvis: Jean-Pierre en Luc Dardenne. Al vijf keer ving het Luikse regisseursduo een prijs op het Filmfestival van Cannes. Hun films spelen zich af in en rond het industriegebied aan de Maas, hun geboortestreek. Jean-Pierre en Luc gidsen ons langs markante plekken van hun jeugd en geven een uitgebreide kijk in de ‘methode Dardenne’. Canvas, 23.05-0.00u.

Inside Sport: The Princess Royal. John Inverdale praat met de Britse prinses Anne ter gelegenheid van haar zestigste verjaardag. De prinses nam als amazone deel aan de Olympische Spelen van 1976 en is nu lid van het organisatiecomité voor de Spelen van Londen 2012. Haar kinderen Peter en Zara komen aan het woord en er zijn beelden van het verjaardagsfeest. BBC 1, 23.35-0.15u.

documentaire

Koppen XL: Luna. Enkele zomers geleden dook in een verafgelegen fjord in Brits Colombia een orkajong op. Orka’s zijn heel sociale dieren en normaal blijven ze altijd bij hun familie. Maar Luna zoekt voortdurend contact met mensen en lijkt zelfs met hen te kunnen communiceren. Luna wordt een ware attractie. De kleine walvis geniet van de aandacht en laat zich gewillig aaien door toeristen. Maar de overheid verbiedt elk contact met het dier en ook de vissers willen Luna weghebben. Wanneer Luna zes jaar is, wordt hij door een sleepboot aangevaren. Moedwillig of niet?Eén, 21.05-21.35u.

Surprising Europe. Voor veel Afrikanen is Europa het beloofde land. Maar voor de weinigen die het lukt om fort Europa binnen te komen, valt de werkelijkheid bitter tegen. De Oegandees Ssuuna Golooba kwam in 2003 Nederland binnen op een toeristenvisum en bleef hier vier jaar illegaal. Met een geleende camera filmde hij zijn dagelijks bestaan. Het materiaal vormde de basis van een project dat Afrikanen moet voorlichten over de voor- en nadelen van emigratie naar Europa.Ned.2, 23.15-0.10u.

amusement

House. Eerste van nieuwe serie afleveringen van de ziekenhuisserie over de excentrieke dokter Gregory House (Hugh Laurie).SBS6, 20.30-21.30u.

Mistresses. Tweede aflevering van derde reeks over de relatieperikelen van Katie (Sarah Parish), Trudi (Sharon Small), Siobhan (Orla Brady) en Jessica (Shelley Conn). Katie’s moeder (Joanna Lumley) wil haar huis verkopen, Trudi krijgt zowel zakelijk als persoonlijk een aanbod van Chris, Jessica wil een IVF-behandeling en Siobhan drinkt te veel op de vrijgezellenavond van Dominic.BBC 1, 22.00-23.00u.

In therapie. Op donderdag ontvangt therapeut Paul Westervoort (Jacob Derwig) Aya en Michel (Carice van Houten en Frederik Brom). Ned.2, 22.40-23.15u.

Getting on. Komische serie over het personeel op de afdeling geriatrie van een Brits ziekenhuis. Met o.a. Jo Brand en Joanna Scanlan.BBC 2, 23.00-23.30u.

Nurse Jackie. De BBC herhaalt het eerste seizoen van Nurse Jackie en zendt elke week dubbele afleveringen uit. Met Edie Falco als Jackie, Eve Best als Eleanor O’Hara, Merritt Wever als Zoey Barkow en Anna Deavere Smith als Mrs. Gloria Akalitus. De muziek is van Wendy & Lisa. BBC 2, 0.20-1.15u.

radio

De Avonden. In het eerste uur NRC Handelsbladredacteur Jaus Müller over zijn boek Op Missie, een verzameling interviews met Uruzganveteranen. Na 20.00u aandacht voor een boek over leven en werk van grafisch ontwerper Reinier Saul. In het laatste uur een gesprek met Niek de Bruijn, directeur van Upstream Gallery.Radio 6, 19.02-22.00u.