Tony Blair stelt zware eisen aan signeersessie

Wie een gesigneerd exemplaar wil bemachtigen van Tony Blairs autobiografie ‘A Journey’ (een reis), moet zelf een ware expeditie ondernemen.

Waterstones boekhandel in Piccadilly houdt op 8 september een Blair-verkoopsessie die gepaard gaat met uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen: mobiele telefoons en camera’s moeten worden ingeleverd, rugzakken en tassen moeten af. En mensen mogen alleen in de rij staan met een Waterstone-polsbandje, als bewijs dat ze inderdaad 25 pond hebben betaald voor het boek.

Ondanks al deze vereisten is de uitkomst van de expeditie echter onzeker. Blair wil niet worden gefotografeerd, zal met niemand poseren, zal geen persoonlijke opdrachten in het boek schrijven en mogelijk ook niet alle boeken signeren. Wie in één klap alle kerstcadeaus dacht in te slaan, komt ook bedrogen uit: Blair signeert niet meer dan twee exemplaren per persoon.

Uitgever Random House betaalde Blair voor zijn boek een voorschot van 4,6 miljoen pond. Het boek komt op 1 september wereldwijd uit. De video die de voorpublicatie begeleidt, rept nauwelijks van Irak, hét onderwerp waarnaar de belangstelling uitgaat. In plaats daarvan vertoont de video triomfen (Kosovo, vrede in Noord-Ierland) en gloriemomenten met de groten der aarde, van Clinton tot Mandela. Gordon Brown, wiens boek met toespraken ‘Change We Choose’ op nummer 262.956 van Amazons bestsellerlijst staat, wordt door Blair in de video niet genoemd.

    • Hieke Jippes