Superbacterie uit Azië rukt op

Reizigers in India of Pakistan lopen het risico besmet te raken met een nieuwe, extreem resistente bacterie. Daarvoor waarschuwden Britse en Nederlandse artsen de afgelopen week in medische tijdschriften.

Twee Nederlanders en 29 Britten zijn de afgelopen twee jaar met deze resistente bacteriën besmet geraakt, terwijl die ziekteverwekkers eerder nooit voorkwamen. Patiënten krijgen meestal blaasontstekingen, maar verzwakte mensen kunnen ook levensbedreigende infecties zoals een longontsteking of sepsis oplopen. De bacterie kan alleen met ongebruikelijke antibiotica behandeld worden.

Gisteren meldden artsen in het medische tijdschrift The Lancet Infectious Diseases dat sinds 2008 29 Britten met deze bacterie zijn besmet. Zeventien van hen waren het voorgaande jaar in India of Pakistan geweest en de meesten hadden er ook in het ziekenhuis gelegen. Ook de Nederlanders waren als toerist in India geweest. Over hen schreven Nederlandse artsen vrijdag in het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde (online).

„Patiënten lopen de kans om met deze bacterie terug te komen van een vakantie in India”, zegt de Nederlandse arts-microbioloog Maurine Leverstein-Van Hall.

De Britse artsen waarschuwen om niet naar India of Pakistan te reizen voor een medische behandeling. Britse ‘medisch toeristen’ laten daar soms oogoperaties of plastische chirurgie verrichten. Ziekenhuizen kunnen broedplaatsen zijn voor resistente bacteriën. Toeristen kunnen ook ‘op straat’ besmet raken door slechte hygiëne.

De nieuwe vorm van antibioticaresistentie wordt ‘New Delhi metallo-bètalactamase 1’ (NDM-1) genoemd. NDM-1-bacteriën zijn niet agressiever dan andere bacteriën, maar hun infecties zijn nauwelijks te behandelen. Geen enkel gangbaar medicijn werkt. Daarbij komt dat mensen de bacterie kunnen overdragen op anderen, ook als ze zelf niet ziek worden. In The Lancet Infectious Diseases noemen medici het „duidelijk en angstwekkend” dat deze bacteriën zich verder zullen verspreiden.

Het grote gevaar van multiresistente bacteriën is dat artsen te laat merken dat normale antibiotica niet helpen, zodat andere medicijnen te laat worden ingezet. Nog maar twee medicijnen werken: tigecycline en colistin. Dat zijn ongebruikelijke middelen waarmee weinig ervaring bestaat.