Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Voetbal

Sport kort

Onderzoek FIFA naar mishandeling van Noord-Koreanen

Singapore. De wereldvoetbalbond FIFA is een onderzoek begonnen naar de vermeende mishandelingen van het nationale team van Noord-Korea na de uitschakeling op het WK in Zuid-Afrika. De FIFA heeft in een brief aan de Noord-Koreaanse bond om opheldering gevraagd over de beschuldigingen van mishandeling. „Het zal moeilijk worden antwoorden boven tafel te krijgen. Maar we hebben hiermee een eerste stap gezet”, zei FIFA-voorzitter Sepp Blatter op een persconferentie in Singapore. Vorige maand kwamen berichten naar buiten dat Noord-Koreaanse officials de nationale ploeg zouden hebben mishandeld. Coach Kim Jong-hu zou zelfs verbannen zijn naar een strafkamp. De Zuid-Koreaanse voetbalbond zou bewijzen hebben voor de aantijgingen. De FIFA wil de politiek zo veel mogelijk uit het voetbal weren. Zo dreigde de bond eerder dit jaar al met schorsingen voor onder meer Nigeria, Frankrijk en Soedan wegens politieke inmenging. Irak werd vorig jaar vijf maanden geschorst toen het voltallige bestuur was ontslagen. (ANP)

Van den Hoogenband toernooidirecteur EK

BOEDAPEST. Pieter van den Hoogenband zal tijdens de Europese kampioenschappen kortebaan als toernooidirecteur fungeren. Dat heeft de directeur van de Nederlandse zwembond Jan Kossen gisteren gezegd. De EK worden van 25 tot en met 28 november in Eindhoven gehouden. Van den Hoogenband bekleedde deze functie al bij de Swim Cup in Eindhoven. De benoeming van de drievoudig olympisch kampioen past in het streven van de zwembond om succesvolle ex-topzwemmers te betrekken in diverse activiteiten. (ANP)