Slowakije wil niet meebetalen aan hulp Griekenland

Het Slowaakse parlement heeft gisteren gestemd tegen deelname aan een financieel reddingspakket voor Griekenland. De Slowaken vinden het raar dat hun land, het armste in de eurozone, een veel rijkere lidstaat te hulp moet schieten.

Het door de Europese Unie (EU) en het Internationale Monetaire Fonds (IMF) opgetuigde hulppakket voor Griekenland, ter waarde van 110 miljard euro, komt niet in gevaar door het Slowaakse besluit. De Slowaakse bijdrage aan het pakket was relatief klein. Athene kwam in de problemen toen eerder dit jaar bleek dat het zijn financiële situatie veel te rooskleurig had voorgesteld.

In Brussel, waar was geijverd voor een Europese, eendrachtige aanpak van de Griekse schuldencrisis, bestaat kritiek op Bratislava. „Ik kan deze verbreking van solidariteit alleen maar betreuren”, aldus eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) in een verklaring.

Ivan Miklos, de Slowaakse minister van Financiën, wijst de kritiek van de hand. „Solidariteit van de armen met de rijken en van de verantwoordelijken met de onverantwoordelijken beschouw ik niet als solidariteit”, zegt hij. Het minimumloon in Slowakije is ongeveer 300 euro, vergeleken met 860 euro in Griekenland.

Het Slowaakse parlement stemde gisteren wel in met de oprichting van een Europees noodfonds voor eurolanden die in de toekomst op een ‘eerlijke’ manier in de problemen raken. Slowakije zal hieraan 4,5 miljard euro bijdragen. Bratislava vindt wel dat er een mechanisme moet komen dat het mogelijk maakt om landen failliet te laten gaan, voordat wordt overgegaan tot hulpverstrekking.

Het Slowaakse parlement stemde gisteren in lijn met de regering van de pas aangetreden premier Iveta Radicová, die na jaren van economische stagnatie hervormingen heeft beloofd. Slechts één parlementariër stemde vóór de hulp aan Griekenland. Slowakije is sinds 2004 lid van de EU en voerde vorig jaar, als een van de eerste landen uit het voormalige Oostblok, de euro in.