Slecht nieuws drukt beurzen

De financiële markten reageren wereldwijd erg onrustig op tegenvallende groeicijfers uit de Verenigde Staten en slecht nieuws uit Azië. Gisteren daalde een aantal belangrijke graadmeters fors, tot 3 procent, maar vanmorgen zette de daling niet verder door.

Beleggers dumpten gisteren massaal de risicovollere beleggingen om te vluchten in veilig papier zoals Duitse en Amerikaanse staatsobligaties. De rentes daarop daalden gisteren scherp. De algehele risicoaversie onder beleggers was het gevolg van de aankondiging van de Amerikaanse centrale bank dat de Amerikaanse economie hapert en de geldpers weer voorzichtig wordt aangezet.

Beleggers interpreteerden de koerswijziging van de Fed niet als een geruststelling, maar als een bevestiging van wat zij al dachten: de economische groei in de VS remt af en een nieuwe recessie (de gevreesde dubbele dip) is niet uitgesloten. Ook de aankondiging van president Obama dat hij 2 miljard dollar extra steun geeft aan huiseigenaren die in de problemen zitten, versterkte dat beeld.

De paniek onder beleggers werd gisteren verder gevoed door tegenvallende groeicijfers van de Chinese industriële productie. Die groeide de afgelopen 11 maanden niet zo traag als in juli. Ook vanuit Japan en Europa kwamen tegenvallende economische berichten en vanuit de VS kwam het nieuws dat de handelsbalans met 49,9 miljard dollar op het hoogste niveau in 21 maanden stond. Dat was voor beleggers een duidelijk signaal dat de grootste economie ter wereld niet kan terugvallen op buitenlandse handel om het verlies aan economische activiteit binnenlands te compenseren.

Vanmorgen werd bekend dat ook de industriële productie in de eurozone onverwacht gedaald was, met 0,1 procent in de maand juni. Analisten hadden rekening gehouden met eenstijging van 0,7 procent. De daling kan de zorgen over de voortgang van het herstel van de economie in Europa verder aanwakkeren. De eerder gerapporteerde cijfers over mei werden naar boven bijgesteld.

Vanmorgen dook de Amsterdamse AEX eerst een vol procent in de min, na een daling van 2,4 procent gisteren. Dat verlies werd later op de ochtend weer goedgemaakt. Verzekeraar Aegon behoorde tot de grootste dalers vanmorgen. Het concern toonde goede kwartaalresultaten, maar werd meegetrokken in het negatieve sentiment over de financiële sector.

Aan het eind van de ochtend stonden de belangrijkste Europese graadmeters nagenoeg onveranderd ten opzichte van gisteren.