Rel om naamgeving van Zuid-Afrikaans stadion

Vóór het WK voetbal heette het stadion ‘FNB Stadium’. Toen het Nederlands elftal er vorige maand de WK-finale verloor was het ‘Soccer City’. En volgende week zaterdag zou de grootste sporttempel van Afrika tijdens de belangrijke rugbywedstrijd tussen Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland omgedoopt worden in ‘National Stadium’. Gisteren stak de rechter in Johannesburg daar een stokje voor.

Op grond van een oude overeenkomst zou First National Bank, een van de grootste banken van Zuid-Afrika, nog tot 2014 recht hebben op de naamgeving van het stadion. De bank financierde in 1987 de bouw van het stadion, maar voor het WK werd het oorspronkelijke complex vrijwel tot de grond toe afgebroken. Het herrees als de vele malen grotere oranje kalebas die vorige maand wereldwijde bekendheid kreeg. FNB zou met wereldvoetbalfederatie FIFA hebben afgesproken alleen tijdens het WK van de naamrechten af te zien, maar de nieuwe beheerder van het stadion, Stadium Management SA (SMSA), zei gisteren bij de rechter niet van die afspraken op de hoogte te zijn.

De nieuwe oude naam zal organisatoren van evenementen afschrikken, vreest SMSA-directeur Jacques Grobbelaar. „Sommige bedrijven willen niet met evenementen in het stadion geassocieerd worden als het de naam draagt van een concurrent”, legt hij uit. De komende tien maanden zijn al 29 grote evenementen in het ‘FNB stadion’ gepland. Volgens Grobbelaar is het complex daarmee geen ‘witte olifant’, oftewel, nutteloze investering.

    • Peter Vermaas