Pr esident Zardari bezoekt rampgebied

President Asif Ali Zardari heeft vandaag voor het eerst het overstroomde gebied in Pakistan bezocht. Dat is twee weken nadat de eerste overstromingen begonnen. Vanmiddag kwam de president aan in Sukkur, in de zuidelijke provincie Sindh, waar een dam in de Indus zo zwaar is belast dat gevreesd wordt voor een doorbraak.

Zardari heeft felle kritiek van Pakistanen gekregen omdat hij naar Europa vertrok toen de overstromingen al waren begonnen en pas gisteren terugkeerde. Zijn woordvoerder zei dat de hij „zich zou laten informeren over de schade en de te nemen maatregelen voor bescherming, reddingswerk en wederopbouw”. Onbekend was of hij slachtoffers zou spreken.

De Verenigde Naties hebben de internationale gemeenschap gisteren om 459 miljoen dollar gevraagd voor hulp aan de slachtoffers in Pakistan. De organisatie waarschuwde voor „een tweede golf doden” als gevolg van ziekte en hongersnood als hulp uitblijft. Tot op heden zijn ruim 1.600 doden geteld.

Volgens de VN hebben zes tot zeven miljoen Pakistanen dringend hulp nodig en zijn twee miljoen mensen dakloos geraakt. Het is nog altijd moeilijk om slachtoffers te bereiken. Honderden bruggen zijn weggespoeld en wegen zijn onbegaanbaar. Door de vele regen kunnen helikopters die burgers evacueren en hulpgoederen afleveren vaak niet opstijgen.

Het Amerikaanse marineschip USS Peleliu ligt inmiddels voor de kust van Karachi. Aan boord zijn negentien extra helikopters en duizend mariniers die snel met reddingswerk zouden beginnen. (AP, Reuters, AFP)