Paus: geen ontslag Ierse geestelijken

Twee Ierse hulpbisschoppen die betrokken waren bij het toedekken van het kindermisbruikschandaal binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Ierland, hoeven niet af te treden. Het Vaticaan heeft dat gisteren beslist.

De beslissing volgt ruim negen maanden nadat de twee geestelijken, Eamonn Walsh en Ray Field, hun ontslag hadden aangeboden nadat ze waren genoemd in het Murphy-rapport. Dat rapport legde bloot hoe de Ierse katholieke kerk decennialang pedofiele priesters uit de wind heeft gehouden.

De beide hulpbisschoppen wordt in het Murphy-rapport passieve medeplichtigheid verweten. Zij zelf houden vol onschuldig te zijn, maar boden op Kerstavond 2009 hun ontslag aan om de boodschap van de kerk niet in de weg te staan. De paus heeft negen maanden gewacht met een beslissing, terwijl de twee hun taak bleven uitoefenen. Zij krijgen nu „herziene verantwoordelijkheden”.

Van twee bisschoppen, genoemd in het Murphy-rapport, is het ontslag wel aanvaard. Hetzelfde geldt voor het ontslag in maart van de bisschop van Cork, wiens handelingen, aldus een onafhankelijk rapport, kinderen in een riskante positie hadden geplaatst. Een andere bisschop en kardinaal Sean O’Brady, beiden genoemd door de Murphy-commissie, bleven wel aan.

Slachtoffers van het misbruik zeggen over niets meer verbaasd te zijn. In maart stuurde de paus de gelovigen in Ierland een brief waarin hij namens de kerk excuses aanbood en medeleven betoonde. Eerder had hij de Ierse bisschoppen naar Rome ontboden.

„De opdracht aan de bisschoppen om stappen te ondernemen die bij de slachtoffers de wonden van het misbruik zouden helpen helen, zijn blijkens deze aankondiging zonder enige betekenis”, zei Andrew Madden, zelf een slachtoffer en een van de klokkenluiders in de misbruikzaak.

    • Hieke Jippes