Onthutst over 64.000 euro korting

De zorgautoriteit NZa pakt de inkomens van medisch specialisten aan. Dat past in het streven van minister Klink de zorgkosten onder controle te houden.

„Dit is buitengewoon onrechtvaardig”, zegt dermatoloog Theo van den Akker van Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag. Hij hoorde vandaag dat zorgautoriteit NZa over drie weken zijn inkomen kort met 26 procent. „Ik snap niet waar de NZa die cijfers vandaan haalt. Het is volkomen onterecht en onacceptabel.”

Van den Akker is voorzitter van de maatschap van dermatologen in dit Haagse ziekenhuis. „Als er één specialisme is dat juist niet voor overschrijding van zorgkosten heeft gezorgd, dan is het dermatologie.” Het aantal mensen met huidkanker, sinds kort de belangrijkste huidziekte, verdubbelde afgelopen tien jaar. „Natuurlijk stijgen dan de kosten”, vertelt Van den Akker. „Maar niet disproportioneel. Ik vind het volkomen onbegrijpelijk.”

De Nederlandse Zorgautoriteit kort de tarieven van medisch specialisten. Dat gebeurt met forse percentages en drie maanden eerder dan aangekondigd. Bijna alle specialisten gaan er in inkomen op achteruit. De kosten van specialistische zorg zijn te hoog, vindt minister Klink (Volksgezondheid, CDA), en bovendien moest een fout in het declaratiesysteem worden rechtgezet. De ongeveer 8.000 ‘vrije’ specialisten leveren 512 miljoen euro per jaar in. Dat is gemiddeld 64.000 euro per specialist. In januari van dit jaar kregen ze ook al een korting van Klink opgelegd, van 13 procent.

De Orde van Medisch Specialisten heeft vanochtend laten weten het oneens te zijn met de korting. Ze vindt het niet terecht dat zo ongeveer alle specialisten worden gekort op hun inkomen, terwijl maar een beperkt aantal heeft geprofiteerd van de fout in het declaratiesysteem. Ze zijn er ook niet schuldig aan dat de kosten van specialistische zorg te veel oplopen, zeggen ze. Dat komt vooral door vergrijzing van de bevolking, hogere eisen van patiënten en het wegwerken van wachtlijsten.

Dat de NZa de pijn zo evenredig mogelijk verdeelt, betwist de Orde. De vereniging ziet niet zoveel verschil tussen de specialisten die extreem profiteerden van de systeemfout en de anderen. De Orde meent dat de NZa willekeurige cijfers gebruikt en vreemde rekenmethodes hanteert.

Ze staat daarin niet alleen. Ziekenhuizen, huisartsen, psychiaters, ggz-instellingen, apothekers, tandartsen en orthodontisten hebben vergelijkbare bezwaren tegen de zorgautoriteit. Sinds vorig jaar vochten ze bij de rechter, vaak met succes, besluiten aan. Er loopt nog een aantal rechtszaken, en er komen nieuwe. De vereniging van specialisten en die van orthodontisten zeiden vorige week weer naar de rechter te stappen.

De NZa berekende dat de gemiddelde medisch specialist na de kortingen niet onder het norminkomen van 140.000 euro (exclusief praktijkkosten) zakt. Daarmee komen de inkomens van ‘vrije’ specialisten wel dichter bij de salarissen van specialisten in universitaire medische centra (umc’s). Die umc’s klagen er al langer over over dat ze specialisten verliezen aan de algemene ziekenhuizen, waar meer wordt verdiend.

Om die reden, en om de zorgkosten te beperken, stelde Klink vorige maand voor dat ziekenhuizen per 2011 de salarissen van specialisten betalen. Klink wil ze maximaal 180.000 euro laten verdienen. Alleen een groepje topartsen krijgt hooguit 285.000 euro.

    • Frits Baltesen