Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Nederland kort

Politie: toch geen aanwijzing inbraak bij SE Fireworks

Door een onzer redacteuren

Enschede. De politie Twente zegt geen aanwijzingen te hebben dat er op 13 mei 2000, de dag van de vuurwerkramp in Enschede, is ingebroken in een van de opslagplaatsen op het terrein van vuurwerkopslag SE Fireworks. De politie reageert hiermee op informatie van forensisch onderzoeker Bas van den Heuvel van het bureau MSNP dat er mogelijk is ingebroken in een van de opslagcontainers, en dat vuurwerk is afgegaan bij het verplaatsen van dozen. Het Nederlands Forensisch Instituut, dat de sloten onderzocht, stelt in een rapport uit 2005 dat de oorzaak van de vervorming van de sloten niet is vast te stellen, aldus de politie. Van den Heuvel houdt desondanks vast aan de mogelijkheid van een inbraak. De woordvoerder zegt dat politie en justitie zich richten op nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp, dat in mei is begonnen.

Kroegen Kooistra in Groningen niet dicht

Groningen. De met ontruiming bedreigde kroegen in de binnenstad van Groningen gaan als het aan Heineken ligt niet dicht. De bierbrouwer eist voor de rechter weliswaar de ontruiming, maar is niet van de plan de kroegen ook daadwerkelijk te sluiten. De brouwer wil het vonnis gebruiken om nieuwe onderhandelingen te beginnen met de pachters. Voor de rechtbank in Groningen dient vrijdag een kort geding van Heineken Nederland BV tegen Gouden Kooi BV, een van de bedrijven uit het voormalige imperium van horecamagnaat Sjoerd Kooistra. Heineken eist de ontruiming van negentien horecagelegenheden in het uitgaansgebied van Groningen omdat er ruim 5 miljoen euro aan huurachterstand is. (ANP)