LRA moordt en ontvoert in hart van Afrika

Het van oorsprong Oegandese Verzetsleger van de Heer (LRA) heeft de afgelopen anderhalf jaar ten minste 255 volwassenen en kinderen vermoord in de Centraal Afrikaanse Republiek en het noordoosten van Congo. Het LRA ontvoerde in deze periode naar schatting zevenhonderd mensen. Dat heeft Human Rights Watch gisteren gemeld.

De mensenrechtenorganisatie spreekt van een „ontvoeringscampagne” waarmee het LRA de eigen rangen „ververst”. Gevangengenomen kinderen worden vaak ingezet als kindsoldaat of seksslaaf. Volwassenen moeten koken of spullen van de LRA-strijders dragen tijdens hun bewegingen door de jungle in het hart van Afrika.

Het in de jaren tachtig opgerichte LRA is berucht om het vermoorden, verkrachten en beroven van onschuldige burgers. De groepering onder leiding van Joseph Kony werd in 2005 door het Oegandese leger verjaagd uit Noord-Oeganda. Sindsdien terroriseert het LRA inwoners in het geïsoleerde gebied waar de Centraal Afrikaanse Republiek, Congo en Zuid-Soedan samenkomen.

Tijdens een gisteren afgerond onderzoek in de Centraal Afrikaanse Republiek en het district Bas-Uele in het noordoosten van Congo heeft Human Rights Watch naar eigen zeggen meer dan 520 burgers geïnterviewd onder wie 90 voormalige gijzelaars van het LRA. In beide regio’s is het LRA vorig jaar begonnen met het op grote schaal ontvoeren van inwoners.

Een 12-jarig Congolees meisje vertelde dat ze gedwongen werd om mee te doen aan de moord op tientallen volwassenen die waren gedwongen om voorraden naar een kampement van het LRA te sjouwen. Voorkomen moest worden dat de volwassenen de locatie later konden doorgeven aan het Congolese of Oegandese leger. „Het LRA bond de handen van de slachtoffers op hun rug, met een touw om hun benen, en legde de slachtoffers met hun gezicht naar beneden op de grond”, aldus het meisje. „Toen gaf het LRA ons kinderen een zware houten stok en dwong ons om op hun hoofd te slaan tot ze dood waren.”