Legerchef Irak tegen vertrek Amerikanen

Het Amerikaanse leger zou langer dan gepland in Irak moeten blijven. Het Iraakse leger heeft misschien nog wel tien jaar nodig voordat het de rol van de Amerikanen kan overnemen. Dat heeft de hoogste Iraakse legerleider gisteren gezegd.

Op grond van een overeenkomst tussen de Verenigde Staten en Irak moet de laatste Amerikaanse militair voor 31 december 2011 uit Irak zijn verdwenen. De Iraakse autoriteiten worden dan volledig verantwoordelijk voor de veiligheid in hun land. Aan het eind van deze maand moeten de Amerikanen bovendien al hun gevechtsoperaties hebben beëindigd, een voornemen dat gisteren werd herbevestigd door het Witte Huis. Ongeveer vijftigduizend Amerikaanse militairen zullen dan tot eind 2011 in Irak blijven om Iraakse militairen op te leiden en Amerikaanse bezittingen te verdedigen.

„Op dit moment verloopt de terugtrekking voorspoedig, want de Amerikanen zijn nog steeds hier”, zei generaal Babaker Zebari gisteren tijdens een persconferentie in Bagdad, „maar het probleem begint na 2011.” Volgens Zebari moet de Iraakse politiek „andere manieren vinden om het gat te vullen na 2011”. Zebari: „Als mij gevraagd zou worden naar de terugtrekking, dan zou ik tegen de politici zeggen: het Amerikaanse leger moet blijven tot het Iraakse leger volledig voorbereid is in 2020.”

Zebari’s noodkreet onderstreept nog eens de zorg onder veel Irakezen dat hun land opnieuw ten prooi zal vallen aan sektarisch geweld indien de politici niet snel een nieuwe regering tot stand brengen. Irak moet het ruim vijf maanden na de verkiezingen nog altijd stellen zonder een centrale regering. Geen van de partijblokken is tot nu toe in staat gebleken om een meerderheidscoalitie te vormen.

Het geweld in Irak is flink afgenomen in vergelijking met het hoogtepunt in de jaren 2006 en 2007, maar bomaanslagen, beschietingen en andere aanvallen blijven aan de orde van de dag. Volgens de Iraakse regering was afgelopen juli de dodelijkste maand voor burgers sinds een paar jaar. Het Amerikaanse leger bestrijdt deze constatering.

In Irak bestaat angst dat de Amerikanen hun troepen zo snel mogelijk willen terugtrekken met het oog op de Congresverkiezingen in november. De Democraten van president Barack Obama zouden hun toezeggingen over de impopulaire Irak-oorlog gestand willen doen om electorale schade te voorkomen. (Reuters, AP, BBC)