Kort nieuws Wetenschap

Diepe slapers zijn herkenbaar aan hersenactiviteit

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 12 aug. Of mensen door harde geluiden heen slapen of gemakkelijk wakker worden, is te zien aan hun hersenactiviteit. Vaste slapers hebben meer ‘slaapspoelen’: uitbarstingen van hersenactiviteit die een seconde duren en typerend zijn voor de diepe slaap en de daaraan voorafgaande fase. Slaapspoelen hebben mogelijk een functie bij het leren tijdens de slaap. Bij de deelnemers aan het onderzoek was er weinig variatie in het aantal: tussen de 4,5 en 6 per minuut. Des te opvallender is het dat mensen met meer dan 5,5 slaapspoelen per minuut twee keer zo vast sliepen als anderen. Die bleven rustig in slaap bij geluiden van een vliegtuig of telefoon, schreven de onderzoekers vrijdag in Current Biology.

Schimmel doodt vleermuizen

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 12 aug. Een in 2006 ontdekte schimmel doodt snel veel vleermuizen in het noordoosten van de Verenigde Staten. Zeven soorten zijn aangetast, waaronder de daar algemeen voorkomende kleine bruine vleermuis (Myotis lucifugus). Elk jaar sterft in door de schimmel aangetaste winterslaapholen gemiddeld driekwart van de dieren. Als het zo doorgaat, zijn de kleine bruine vleermuizen over zestien jaar uit de regio verdwenen, voorspelden biologen vorige week in Science. De schimmel (genaamd Geomyces destructans) besmet ook Europese vleermuizen, schreven biologen vorige week in Emerging Infectious Diseases, maar die kunnen er tegen. Dat wijst erop dat de schimmel van oorsprong in Europa voorkomt.

Rubik’s: 20 keer draaien is genoeg

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 12 aug. Een in de war gedraaide Rubik’s kubus kan altijd in twintig draaibewegingen of minder worden opgelost. Dat hebben een Britse wiskundehoogleraar, een Duitse wiskundedocent en twee Amerikaanse techneuten uitgerekend op door Google beschikbare computerruimte, schrijven ze op www.cube20.org. In 1981 was al bewezen dat het altijd in 52 keer draaien of minder kan; geleidelijk is dat teruggebracht tot 20. Lager wordt het niet: volgens de puzzelaars hebben sommige standen van de kubus echt twintig keer draaien nodig. Ze noemen twintig ‘Gods getal’, omdat het het maximale aantal keer draaien is dat een alwetende nodig zou hebben voor de puzzel.

Pubermeisjes

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 12 aug. Amerikaanse meisjes komen vroeger in de puberteit dan ruim tien jaar geleden, blijkt uit onderzoek onder ruim 1.200 meisjes in New York (East Harlem), Cincinatti en de omgeving van San Francisco. Op 7-jarige leeftijd had 10 procent van de blanke meisjes al enige borstvorming, evenals 15 procent van de Latijns-Amerikaanse meisjes en 23 procent van de Afro- Amerikaanse meisjes. De percentages voor blanke en Afro-Amerikaanse meisjes waren in vergelijkbaar onderzoek dat in 1997 werd gepubliceerd nog respectievelijk 5 en 15. Het onderzoek, maandag gepubliceerd in Pediatrics, zegt niets over de mogelijke oorzaken van de vervroegde puberteit.