Kort nieuws Kunst

Nieuwe roman van Houellebecq komt in september uit

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 12 aug. De langverwachte nieuwe roman van Michel Houellebecq zal op 8 september in Frankrijk in een oplage van 120.000 exemplaren verschijnen. Het 450 pagina’s tellende La carte et le territoire wordt uitgegeven door Flammarion. Het boek waarin de auteur Franse politici, industriëlen, critici en schrijvers (onder wie hijzelf) ten tonele voert, staat weer vol culturele verwijzingen en speelt zich af in de kunstwereld, waar alles om geld en speculatie draait. De hoofdpersoon is een kunstenaar die op het punt staat beroemd te worden met zijn eerste grote tentoonstelling waarin Michelinkaarten een rol spelen. Houellebecqs vorige roman La possibilité d’une île verscheen in 2005. In 2008 regisseerde de hij de verfilming van deze roman.

Veilingen kunst Lehman Brothers

Londen, 12 aug. De belangrijke collectie moderne kunst van de failliete bank Lehman Brothers wordt geveild. Naast de al aangekondigde veiling bij Sotheby’s in New York op 25 september, zal vier dagen later bij Christie’s in Londen werk van de Britse vestiging onder de hamer komen. Het gaat om schilderijen van onder meer Lucian Freud en Gary Hume. De in Londen verwachte opbrengst is lager dan die in New York; respectievelijk 2 miljoen pond en 10 miljoen dollar. In New York worden werken van onder andere Damien Hirst, Gerhard Richter and Felix Gonzalez-Torres geveild. In Londen zal ook een uithangbord van het Londense kantoor worden geveild, evenals Lehman Brothers-sigarendoosjes. In oktober wordt de foto geveild die Andreas Gurky van de New Yorkse beurs maakte. Geschatte opbrengst 150.000 pond. (BBC)

Dirigent Muppet Show overleden

SOUTHWOLD, 12 aug. Zondag is op 87-jarige leeftijd de Britse jazzdrummer Jack Parnell overleden aan de gevolgen van kanker. Parnell was vooral bekend als dirigent van de legendarische Muppet Show. De muzikant, die in de show werd gespeeld door de pop Nigel, dirigeerde alle muziek die in de show te horen was. Eerder was de Brit werkzaam als dirigent voor programma’s als The Benny Hill Show en Music Hall. Hij werkte in de jaren ’60 en ’70 samen met zangers als Tom Jones en Danny Kaye. Parnell begon zijn drumcarrière in de Tweede Wereldoorlog bij het Britse leger. Hij won in 1973 als eerste Britse musicus een Emmy Award voor het dirigeren van een tv-concert van Barbra Streisand. (ANP)

Debat Drie van Breda nagespeeld

DEN HAAG, 12 AUG. Het roemruchte Kamerdebat uit 1972 over het al dan niet vrijlaten van de 'Drie van Breda’ wordt zaterdag 4 september nagespeeld in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Het spel is onderdeel van de Haagse Museumnacht die voor het eerst wordt gehouden in navolging van Amsterdam en Rotterdam. Acteurs voeren een aantal keren achtereen in veertig minuten fragmenten van het debat op. (ANP)