Kort nieuws Economie

Industrieproductie eurozone daalt onverwacht

LUXEMBURG, 12 aug. De industriële productie in de eurozone is in juni onverwacht gedaald ten opzichte van mei. Dat heeft het Europees bureau voor statistiek Eurostat vanochtend bekendgemaakt. De productie nam met 0,1 procent af. Er was juist door persbureau Reuters geraadpleegde analisten gerekend op een stijging van 0,7 procent. In mei nam de productie op maandbasis nog met een herziene 1,1 procent toe. Aanvankelijk werd over mei een toename met 0,9 procent gemeld. (ANP)

Griekse economie krimpt harder

ATHENE, 12 aug. De Griekse economie is in het tweede kwartaal met 1,5 procent gekrompen vergeleken met het eerste kwartaal. Toen bedroeg de krimp nog 1 procent. Ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar kwam de economische krimp uit op 3,5 procent. Dat heeft de Griekse overheid vanochtend bekendgemaakt. De werkloosheid in het met schulden overladen land schoot in mei omhoog van 8,5 naar 12 procent. Griekenland moet stevige bezuinigingsmaatregelen nemen. (ANP, AFP)

RWE vreest belastingmaatregel

ESSEN, 12 aug. Het Duitse energieconcern RWE kan geen stabiele dividenduitkeringen garanderen de komende jaren als de Duitse regering de voorgenomen belastingmaatregel op kernenergie gaat doorvoeren. Dat zei topman Jürgen Grossmann vanochtend. RWE is sinds september eigenaar van Essent. Duitsland wil als onderdeel van de bezuinigingsplannen een belasting invoeren op kernenergie. (ANP, Reuters)

Jeugdwerkloosheid bereikt record

BRUSSEL, 12 aug. De mondiale jeugdwerkloosheid heeft vorig jaar een recordniveau bereikt. Van de circa 620 miljoen economisch actieve jongeren tussen de 15 en 24 jaar zaten er eind 2009 81 miljoen zonder werk, ruim 13 procent. Dat is 7,8 miljoen meer dan in 2007. Dat staat in een vandaag verschenen rapport van de internationale arbeidsorganisatie ILO. De jeugdwerkloosheid lag in 2007 op 11,9 procent. Voor dit jaar verwacht de ILO een stijging, naar 13,1 procent. (ANP)