Kort nieuws Buitenland

Brandbom bij Turks consulaat in Thessaloniki

Thessaloniki, 12 aug. Volgens de Griekse autoriteiten hebben onbekende aanvallers vandaag een brandbom gegooid naar het Turkse consulaat in de noordelijke stad Thessaloniki. Drie mannen met motorhelmen zouden een molotovcocktail hebben gegooid naar het gebouw, waar op dat moment drie politiemannen de wacht hielden. Niemand raakte gewond. Het motief van de daders is nog onbekend. De betrekkingen tussen Griekenland en Turkije zijn geregeld gespannen maar aanslagen op diplomatenposten zijn zeldzaam. Aanslagen op Griekse agenten daarentegen zijn toegenomen sinds de rellen in 2008, volgend op de dood van een tiener door een politiekogel. (AP)

Skeletten bij meer in Bosnië gevonden

Sarajevo, 12 aug. In Bosnië-Herzegovina zijn bij een meer de skeletten van zeker zestig personen gevonden, zo hebben de autoriteiten gisteren bekendgemaakt. Vermoedelijk gaat het om Bosnische moslims die tijdens de oorlog (1992-1995) door Servische troepen werden vermoord. Ze werden gedumpt in de Drina-rivier die uitmondt in het Perucac-meer in het oosten van Bosnië. De skeletten werden gevonden nadat de autoriteiten het waterpeil van het meer hadden laten zakken voor onderhoud van een nabijgelegen dam. Langs het meer zijn al eerder skeletten gevonden. (AP)

Iraanse vrouw ‘erkent’ moord

Teheran, 12 aug. De Iraanse staatstelevisie heeft gisteren een interview uitgezonden dat moet bewijzen dat de tot dood door steniging veroordeelde Sakineh Mohammadi Ashtiani haar echtgenote heeft vermoord. Mensenrechtenorganisaties hebben de uitzending veroordeeld als propaganda van Teheran. Ashtiani , die al 99 zweepslagen heeft gehad, dreigt geëxecuteerd te worden wegens overspel. In het interview ‘erkent’ Ashtiani – het is niet onafhankelijk bevestigd dat zij in het interview figureerde – dat ze haar echtgenote heeft gedood door hem te elektrocuteren. Ze zou dat gedaan hebben met de neef van haar man, met wie ze een relatie zou zijn aangegaan. (Reuters, BBC)

Marokko ‘rolt terreurcel op’

Rabat, 12 aug. Marokkaanse veiligheidsdiensten hebben een terreurcel van achttien radicale moslims opgerold die aanslagen tegen onder meer buitenlandse doelen in Marokko plande. Dat heeft het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren gemeld. De verklaring vermeldde niet waar en wanneer de terreurverdachten zijn opgepakt. Marokko treedt harder op tegen vermeende extremisten sinds in mei 2003 ruim veertig mensen gedood werden bij een serie zelfmoordaanslagen in Casablanca. (Reuters)

Kok van Bin Laden krijgt 14 jaar cel

Guantánamo, 12 aug. Een kok van Osama Bin-Laden, de leider van terreurorganisatie Al-Qaeda, is gisteren door een militair tribunaal in Guantánamo Bay veroordeeld tot veertien jaar cel. De verwachting is dat de 50-jarige Ibrahim al Qosi volgens een nog vertrouwelijke overeenkomst met justitie veel eerder vrij zal komen. Qosi bekende vorig maand schuld aan samenzwering met Al-Qaeda en ondersteuning van terroristische activiteiten. Hij werkte in de keukens van Bin Ladens Ster van Jihad-compound in Afghanistan. Na de aanslagen van 11 september 2001 in de VS hielp Qosi Bin-Laden ontsnappen naar Tora Bora, het Afghaanse grottencomplex aan de Pakistaanse grens. Qosi heeft al acht jaar vastgezeten in Guantánamo Bay. (AP, Reuters)

Granaatexplosie in hoofdstad Rwanda

Kigali, 12 aug. Zeven personen zijn gisteren gewond geraakt bij een granaataanval in de Rwandese hoofdstad Kigali. Dat hebben de politie en ooggetuigen gezegd. De aanval kwam een dag nadat duidelijk werd dat president Paul Kagame de verkiezingen in Rwanda had gewonnen met 93 procent van de stemmen. Het is niet bekend wie de aanval heeft uitgevoerd. De explosie vond plaats bij het drukke centrale busstation van Kigali. In maart en mei explodeerden in Kigali ook al granaten. Kigali hield daar enkele voormalige topmilitairen voor verantwoordelijk. De militairen ontkennen betrokkenheid. (Reuters, AP)