Kort nieuws Binnenland

‘Afschaffen van waterschappen levert weinig op’

Groningen, 12 aug. Het onderbrengen van de waterschappen bij de provincies leidt niet tot een besparing van honderden miljoenen euro’s per jaar, zoals de belangenvereniging van provincies IPO beweert. Dat heeft het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) becijferd. Het IPO stelde in april dat per jaar 300 tot 400 miljoen euro kan worden bespaard door de waterschappen voortaan te laten besturen door de provincies. Volgens het aan de Rijksuniversiteit Groningen verbonden COELO is een bedrag van ongeveer 80 miljoen euro realistischer. Die besparing kan bovendien pas worden bereikt op de middellange termijn. Het onderzoek is verricht in opdracht van de overkoepelende Unie van Waterschappen. (ANP)

NOS: flink minder omroepen in bestel

Hilversum, 12 aug. Het omroepbestel moet worden vereenvoudigd en kan toe met minder zendgemachtigden. Dat heeft NOS-directeur Jan de Jong vandaag gezegd op een bijeenkomst in Hilversum. Hij denkt dat in de toekomst het bestel toe kan met een of twee taakgebonden omroepen, waaronder de NOS, aangevuld met slechts een paar ledengebonden omroepen. De Jong bracht zijn plan naar buiten in het kader van de lopende coalitieonderhandelingen, waarbij wordt gepraat over 18 miljard aan bezuinigingen. Met zijn idee denkt De Jong 25 tot 30 miljoen te kunnen bezuinigen op de publieke omroep. (ANP)

Breuk Eyeworks met Laura Dekker

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 12 aug. Het contract tussen tv- en filmproducent Eyeworks en solozeilster Laura Dekker is afgeblazen. De onderhandelingen over exclusieve rechten zijn volgens Eyeworks stukgelopen op de financiële eisen die Team Laura Dekker zou hebben gesteld. Een woordvoerder van de zeilster ontkent dit. „Wij zijn geen geldwolven.” Volgens de zegsman wilde Eyeworks „een Big Brotherachtig programma” maken. „Zo’n format werkt niet voor een meisje van veertien jaar. Bovendien ging het contract gepaard met zware verplichtingen en afspraken waarin wij ons niet konden vinden”, aldus Laura’s woordvoerder.

Ontploffing in auto lijkt gerichte actie

Amsterdam, 12 aug. Volgens de politie lijkt het erop dat een explosie die zich gisteravond voordeed in een auto bij het Amstelhotel in Amsterdam, een gerichte aanslag was. Dat liet een politiewoordvoerder vandaag weten. De achterkant van de zwarte BMW ontplofte door nog onbekende oorzaak. De twee inzittenden bleven ongedeerd omdat de auto was gepantserd. De mannen zijn opgevangen op een politiebureau. Volgens de woordvoerder is een van de twee een bekende van de politie. Ze hebben een verklaring afgelegd. Daarover kon de woordvoerder in het belang van het onderzoek niets zeggen. (ANP)