Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Voetbal

Klink past wet niet aan voor WK

Demissionair minister Ab Klink (Sport, CDA) verwacht niet dat de nationale en internationale regels moeten worden veranderd om Nederland en België het WK voetbal 2018 of 2022 te kunnen laten organiseren. Klink zei dat gisteren op het Binnenhof nadat hij en premier Jan Peter Balkenende een afvaardiging van de wereldvoetbalbond FIFA hadden ontvangen.

Minister reageerde op verklaringen in onder meer NRC van belastingdeskundigen. Volgens hen zijn de belastingvrije maatregelen die de Nederlandse overheid aan de FIFA heeft beloofd in strijd met het Europees recht of de Nederlandse belastingwetgeving. Kamerleden hebben een debat aangevraagd.

„Het parlement komt echt niet buitenspel te staan”, reageerde Klink. „Voor zover er veranderingen komen, gaan die altijd via het parlement. Er wordt gekeken in hoeverre er compensatie kan plaatsvinden, maar dat geldt niet alleen voor Nederland”, aldus Klink.

De minister noemde het binnenhalen van het WK van groot sportief en sociaal belang. „Ruud Gullit [aanwezig namens de Nederlandse organisatie] zei net nog: op dit moment praat iedereen na over het WK in Zuid-Afrika.”

Klink was opgetogen over het bid van Nederland en België. Gevraagd of de kandidatuur kansrijk is, zei hij: „Ik citeer Johan Cruijff: als je niet schiet kun je ook niet scoren.”

De FIFA-delegatie bezoekt deze week België en Nederland, die samen het WK in 2018 of 2022 willen organiseren. Ze hebben concurrentie van ondermeer Engeland, Rusland en het gezamenlijke bid van Spanje en Portugal. De FIFA beslist 2 december.