Journalist verhoord

Justitie overweegt journalist Bert Brussen te vervolgen voor bedreiging van Geert Wilders. Gisteren is Brussen door de politie verhoord. Op bedreiging van een politicus staat een gevangenisstraf van maximaal twee jaar.

De journalist, onder meer voor de website Geen Stijl, plaatste dit voorjaar een screenshot – een soort fotokopie – van een twitterbericht van iemand anders op zijn eigen site: „Rijke beloning voor wie Wilders zijn keel doorsnijdt. Liefst van rechts naar links, maar van links naar rechts is ook ok!” Daarboven zette hij zelf de kop: „Wilders met de dood bedreigen doe je zo.” Wilders deed aangifte.

Justitie waarschuwde Brussen: als hij het bericht niet zou verwijderen, werd dat als instemmen met de inhoud beschouwd. De tweet staat er nog. Brussen zegt dat hij wilde laten zien dat zo’n bedreiging op Twitter staat.

D66-Kamerlid Boris van der Ham heeft vragen gesteld aan minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA). Vorig jaar liet het college van procureurs-generaal in een richtlijn weten dat bij een veroordeling van actiegroep Ravage de satirische context van een bedreiging onvoldoende was meegewogen. Van der Ham wil weten of die richtlijn wordt meegenomen in deze kwestie.