Joodse actiegroep VS hoopt dat Wilders thuisblijft

Een van de invloedrijkste tegenstanders van het islamitisch centrum bij Ground Zero hoopt dat Geert Wilders afziet van zijn toespraak op 11 september in New York.

„Het zou wat ons betreft van uiterst slechte smaak getuigen als iemand met Wilders’ reputatie uitgerekend 11 september in New York komt spreken om zijn boodschap van intolerantie en haat verder te verspreiden”, aldus Oren Segal, directeur onderzoek van de Anti-Defamation League in een gesprek met deze krant.

De Anti-Defamation League (ADL), een invloedrijke Joodse pressiegroep die voortkomt uit de strijd tegen antisemitisme, zette twee weken geleden de discussie over het islamitische centrum bij Ground Zero op scherp door zich tegen het plan te keren. Volgens de ADL wordt onvoldoende rekening gehouden met gevoeligheden bij nabestaanden.

Maar nadat Wilders had aangekondigd dat hij zich op 11 september in New York tegen het plan zal uitspreken, neemt dezelfde ADL nadrukkelijk afstand van de Nederlandse politicus. Volgens de ADL is Wilders’ kritiek op de islam onbetamelijk en „in flagrante strijd met de vrijheid van godsdienst, een van de grondbeginselen van dit land”.

De organisatie die Wilders gevraagd heeft te spreken, Stop the Islamization of America, misbruikt volgens Segal zorgen over moslimextremisme „om meer onverdraagzaamheid te verspreiden”.

Het islamitisch centrum, een initiatief van gematigde moslims, wil „een brug slaan” naar de rest van New York met een multifunctioneel dienstencentrum van dertien verdiepingen waarin ook een moskee is opgenomen.

Interview Segal: pagina 3

Commentaar: pagina 7

    • Tom-Jan Meeus