Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Wetenschap

Is kauwgom doorslikken nu echt zo gevaarlijk?

Van jongs af aan is Rachel van Kollenburg geleerd dat kauwgum inslikken slecht is voor de maag en de spijsvertering. „Is het echt zo dat kauwgum niet verteerd wordt en het slecht is om door te slikken? Op verpakkingen kan ik hierover niets terugvinden.”

Nee, het is niet gevaarlijk. In ieder geval: meestal niet, maar daarover straks meer. Eerst de geschiedenis. De archeologie leert ons dat mensen al in het stenen tijdperk op boomhars kauwden. Onderzoekers hebben zwarte stukjes prehistorisch hars gevonden met tandafdrukken erin.

In 1869 werd het eerste patent op kauwgom uitgegeven. Die was gemaakt van gom (ook uit een boom, maar anders dan hars) van de Sapodillaboom uit Centraal-Amerika.

Tegenwoordig, laat Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum weten, is de meeste gom synthetisch. „Het wordt gemaakt uit aardolie. Het is een bijproduct van de petrochemische industrie.”

Dat spul is niet gevaarlijk. Leaf Holland, de producent van Sportlife laat weten dat het doorslikken van kauwgom geen kwaad kan. „De kauwgom wordt niet verteerd en verlaat op natuurlijke wijze het lichaam.” Daarmee bedoelt het bedrijf: je poept het uit.

Maar, voegt Leaf toe: „Het is echter niet de bedoeling de kauwgom bewust door te slikken. Mocht dit evenwel toch gebeuren, dan is dit dus niet schadelijk.”

Betekent dat dat er misschien toch iets mis kan gaan? Plakken je darmen ervan vast? Nee, zegt Van der Ploeg van het Voedingscentrum. „Je ingewanden kleven er niet van aan elkaar. Wij hebben nog nooit meldingen gekregen van iets dergelijks.” 

Maar het kán wel misgaan. In het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics schreven kinderarts David Milov en zijn collega’s in 1998 het artikel Chewing Gum Bezoars of the Gastrointestinal Tract. Een bezoar is een steen of een verharde klomp in het lichaam.

Milov presenteerde drie jonge kinderen met verstoppingen. Bij alle drie moest een dikke klomp kauwgom met de hand of met chirurgische instrumenten worden verwijderd uit maag en darm. In de maag van het jongste kind van anderhalf waren zelfs vier ingeslikte muntjes met kauwgom aan elkaar geplakt. De kinderen slikten soms wel zeven kauwgommetjes per dag door.

Milov is helemaal geen voorstander van kauwgom. Het kost veel geld om kauwgom op te ruimen, op straat en in een kinderlichaam. „Kauwgom moet niet worden doorgeslikt en niet gegeven worden aan kinderen die dat niet begrijpen.”

Carola Houtekamer