Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Geopolitiek

Internationaal kort

Verenigde Naties: 459 miljoen dollar nodig voor ramp Pakistan

Sukkur. De wereld moet 459 miljoen dollar doneren aan het door overstromingen getroffen Pakistan. Daar hebben de Verenigde Naties gisteren toe opgeroepen. Als hulp uitblijft kan er volgens de VN een tweede golf slachtoffers vallen onder zieke en hongerende overlevenden. Door extreem zware regenval is de rivier de Indus in Pakistan op vele plaatsen overstroomd. Daarbij zijn meer dan 1.600 mensen om het leven gekomen. Meer dan twee miljoen Pakistanen moesten hun huis ontvluchten. In totaal zijn zo’n 14 miljoen mensen in het land getroffen door de wateroverlast. Internationale donaties voor de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan komen moeilijk op gang. Gisterochtend was bij de Verenigde Naties en andere organisaties 58 miljoen dollar binnengekomen. De totale toezeggingen bedroegen gisteren 150 miljoen dollar. De VS zijn tot op heden de grootste donor. Zij hebben tot nu toe 71 miljoen dollar toegezegd. Het grootste deel van dat bedrag moet nog binnenkomen. (Reuters)

Mensenrechtenclubs manen Wikileaks

Londen. Een aantal mensenrechtenorganisaties en denktanks heeft een beroep gedaan op de website WikiLeaks om Afghanen die Amerikaanse troepen in Afghanistan helpen te beschermen. Ze vragen WikiLeaks om de namen van deze mensen te schrappen uit de geheime militaire documenten die WikiLeaks onlangs op internet heeft geplaatst, en ook uit stukken die nog openbaar gemaakt zullen worden. Het gaat om Amnesty International, de Onafhankelijke Afghaanse Commissie voor de Mensenrechten, de International Crisis Group, de Open Society Institute en de Campaign for Innocent Victims in Conflict. Volgens een zegsman van de Afghaanse mensenrechtencommissie heeft WikiLeaks zich bij de publicatie van de stukken totaal niet bekommerd om het lot van Afghaanse burgers die erin genoemd worden. „In de toekomst moeten die namen weggelaten worden en de namen die al op internet staan, moeten verwijderd worden.” (AP, AFP)

Santos en Chávez herstellen banden

Santa Marta. De nieuwe Colombiaanse president Juan Manuel Santos en de Venezolaanse president Hugo Chávez hebben de diplomatieke banden tussen de buurlanden hersteld. Onderdeel van de overeenkomst is de oprichting van een gezamenlijke veiligheidscommissie. Venezuela heeft verder toegezegd schulden aan Colombiaanse exporteurs van zo’n 800 miljoen dollar (609 miljoen euro) af te betalen. De spanningen tussen beide landen liepen vorige maand hoog op toen de Colombiaanse regering Venezuela voor het eerst publiekelijk beschuldigde van het herbergen van 1.500 linkse rebellen van de FARC en het kleinere ELN (Nationaal Bevrijdings Leger). Venezuela verbrak hierop alle diplomatieke banden met Colombia en zou extra militairen naar de grens hebben gestuurd. Deze week kwamen Santos, die afgelopen zaterdag is geïnaugureerd, en Chávez samen in het Colombiaanse Santa Marta. (AP, Reuters, BBC)