Inkomen specialist tot 30 procent lager

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verlaagt de tarieven van medisch specialisten al per 1 september. Daardoor kunnen specialisten tot bijna 30 procent van hun inkomen verliezen. Dat heeft de NZa vandaag bekendgemaakt.

Zo’n 40 procent van de specialisten ziet zijn honorarium gekort met 20 procent of meer. De pathologen-anatomen raken het meeste kwijt: 29 procent. Drie van de 27 groepen specialisten gaan erop vooruit, met 4 tot 11 procent.

De NZa legt de korting op omdat de zorgkosten te hoog oplopen en omdat een groep specialisten te veel heeft verdiend door een fout in het declaratiesysteem. In sommige gevallen verdubbelde hun inkomen vorig jaar. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) heeft de NZa gevraagd een korting op te leggen van 512 miljoen euro.

De Orde van Medisch Specialisten is het niet eens met de korting. Ze vindt het onjuist dat zoveel specialisten worden gekort, terwijl slechts een kleine groep heeft geprofiteerd van de declaratiesysteemfout. De rekenmethode noemt ze bovendien ondoorzichtig. De Orde had al aangekondigd naar de rechter te stappen na vaststelling van de korting.

De NZa zegt de maatregel evenredig te hebben toegepast. „De hoogte verschilt per specialisme. Waar de overschrijding hoog is, valt de korting ook hoog uit.”

De Zorgautoriteit heeft eerder rechtszaken over de tarieven verloren, aangespannen door de Orde van Medisch Specialisten en enkele wetenschappelijke verenigingen. De rechter honoreerde bezwaren tegen de hoogte van de korting en de manier van korten.

De korting raakt de ‘vrije’ specialisten, werkzaam in de ruim tachtig algemene ziekenhuizen. Ze geldt niet voor de specialisten in universitaire medische centra (umc’s), die minder verdienen.