Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

ING: verzekeraar wordt eind dit jaar afgesplitst

Het verzekeringsbedrijf van ING zal nog dit jaar worden afgesplitst van de rest van het concern. De kosten van de splitsing komen voor dit jaar uit op maximaal 150 miljoen euro.

Dat heeft ING gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal. Het concern boekte daarbij een onderliggende nettowinst van 1,2 miljard euro. Dat was volledig te danken aan de goede resultaten van ING Bank: 1,6 miljard euro winst voor belasting, tegenover een verlies van 186 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De verzekeraar, waar ook Nationale-Nederlanden toe behoort, leed een verlies van 115 miljoen euro voor belasting, tegenover een winst van 242 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

ING moet op last van de Europese Commissie de verzekeraar afstoten. ING kreeg tijdens de kredietcrisis 10 miljard euro staatssteun van de Nederlandse overheid en stootte een portefeuille met risicovolle hypotheekbeleggingen af aan de staat. ING heeft de helft van de staatssteun inmiddels terugbetaald.

Volgens Brussel moet ING zijn balans als ‘straf’ voor de staatssteun met 45 procent terugbrengen, onder meer door de verkoop van de verzekeraar. ING is tegen het besluit in beroep gegaan, die zaak loopt nog. Topman Jan Hommen van ING zei dat hij desalniettemin door zou gaan met de voorbereiding van de opsplitsing. Overigens lukt het ING tot nu toe niet om de balans te verkleinen. Het balanstotaal nam met 36 miljard toe tot 1.273 miljard euro. De toename was voornamelijk te wijten aan valutaschommelingen.

Hommen zei dat zijn bedrijf de te verkopen onderdelen het liefst via een of meerdere beursgangen afstoot. Volgens hem is er in de markt belangstelling voor de onderdelen van het bedrijf. ING heeft dit jaar alleen al wereldwijd 1.100 projecten lopen die met de splitsing te maken hebben.