Hij laat de beaasde haken dansen

Freddy Rikken probeert deze zomer te zeevissen. Een vis heeft hij nog niet gevangen, maar zijn vele soorten medevissers beziet hij met een zekere reserve.

De loodwerper: de meest voorkomende sportvisser. Foto Freddy Rikken vISSEN - Foto Freddy Rikken - aflevering 4
De loodwerper: de meest voorkomende sportvisser. Foto Freddy Rikken vISSEN - Foto Freddy Rikken - aflevering 4

In de Noordzee, op verschillende dieptes, zwemmen honderdachttien soorten vis die in lengte en gewicht variëren van elf meter en honderden kilo’s tot een vijftal centimeters en enkele grammen. Die informatie stamt uit de zeewaterbestendige veldgids van Sportvisserij Nederland en van al die soorten doen er enkele tientallen met grote regelmaat en tijdens de eeuwig wisselende seizoenen de Europoort aan. Daar worden ze bij dag en nacht en ontij opgewacht door verschillende hengelaarsoorten.

Daarover doe ik nu, na ze de afgelopen maanden te hebben gedetermineerd, een boekje open.

Allereerst is er – en deze soort is overweldigend in meerderheid en aantal – de loodwerper. Hij staat en vooral zit paraat in ieder seizoen en in elke leeftijdscategorie. Zijn vistuig bestaat uit een minstens vier meter lange werphengel en een molen met honderden meters loeisterke vislijn. Daaraan is een onderlijn geknoopt waar een of meerdere zijlijntjes met haken zijn aangebracht en die de poëtische naam paternoster oftewel Onze Vader draagt.

Als laatste wordt er een fors stuk lood bevestigd en stinkend aas op de haken geschoven: zagers, pieren, vis, garnalen. Het is de bedoeling om dat aas zover als mogelijk richting de diepste plekken te smijten waar zich de meeste en vooral grootste vissen ophouden.

Loodwerpers zijn statisch. Ze laten vaak bier- en etensverpakkingen, resten visdraad en andersoortig vuil achter.

Daarbij is er weinig tot geen sportiviteit te ontdekken aan het lusteloos binnentakelen van het zoveelste ondermaatse botje of steenbolkje dat hardhandig wordt onthaakt en teruggesmeten en binnen enkele minuten levenloos komt bovendrijven.

Dan zijn er de bootvissers. Zij laten een metalen visje, plastic aas of paternoster met tot wel tien beaasde haken op de zeebodem dansen om na aanbeet de vissen die daar massaal intuinen hebberig naar boven te hijsen.

Het lijkt me eenvoudiger om met een mitrailleur een verticaal salvo richting de zeebodem af te lossen en dan te wachten op wat er aan de oppervlakte komt drijven. Het populaire wrakvissen rondom een scheepswrak waar de laatste vis zich schuil houdt voor de nietsontziende beroepsvisserij, gebeurt op dezelfde manier en wordt veelal beoefend door zeezieke loonslaven. Die in plaats van loonsverhoging door het leidinggevend kader op een dagje zeevissen worden getrakteerd.

Het meeste van al dat superieure voedsel dat ze opvissen verdwijnt bij thuiskomst in de groencontainer; de vriezer bleek te klein voor de hoeveelheid verschalkte vis.

Sportiever is het om te vissen zoals een ware jager én natuurliefhebber het betaamt: met kunstaas en kunstvlieg. En knip die moorddadige dreggen en weerhaken er nou eens af en monteer een enkele haak, daarmee de vis óók een kans gevend om voortijdig te ontsnappen.

Echte vissers bezitten doorwrochte kennis van getijden, vangplekken en de gedragingen en gewoontes van hun opponent.

En ze geven het dier na een kort rendez- vous de vrijheid en laten hem onbeschadigd terugkeren naar zijn geheimzinnige wereld waarin wij uiteindelijk niets te zoeken hebben.

Slot volgt volgende week

    • Freddy Rikken