Gelijkspel, en dat na pas één training

EK-gastland Oekraïne won niet van Oranje, dat met een schaduwteam speelde.

Verdediger Jeffrey Bruma en Hedwiges Maduro vielen in Donetsk in positieve zin op.

Met zeven nieuwkomers bleef het Nederlands elftal gisteravond overeind tegen de Oekraïne (1-1). De tweede keus van Oranje kwam zelfs op voorsprong door een treffer van Jeremain Lens, maar kort erna maakte Oleksandr Aliev uit een vrije trap gelijk. Bondscoach Bert van Marwijk keek dan ook tevreden terug. „Na één training met spelers die nog nooit met elkaar hebben samengespeeld was de uitvoering een felicitatie waard”, meende hij.

Van Marwijk was tegen wil en dank afgereisd naar Oekraïne, dat net als Moskou geteisterd wordt door een hittegolf met temperaturen tussen de 35 en 40 graden. Gezien de overbelasting van de A-internationals, die een maand geleden in Johannesburg de WK-finale speelden, heeft hij geprobeerd de interland te verschuiven naar een latere datum. Het gastland van het EK 2012 wilde de wedstrijd echter per se door laten gaan. Oekraïne dreigde de UEFA in te schakelen als Oranje niet zou komen opdagen. Vervolgens maakte Van Marwijk van de nood een deugd. Hij selecteerde een schaduwteam met een aantal potentiële internationals voor de toekomst.

Met zeven debutanten in de gelederen kleurde Oranje in het EK-stadion van FC Shakhtar groener dan ooit. Roy Beerens (SC Heerenveen), Jeffrey Bruma (Chelsea), Leroy Fer (Feyenoord), Siem de Jong (Ajax), Jeremain Lens, Erik Pieters (beiden PSV) en Ricky van Wolfswinkel (FC Utrecht) maakten voor het eerst hun opwachting in het Nederlands elftal. Bruma, De Jong, Lens en Van Wolfswinkel begonnen in de basis. Vooraf had Van Marwijk al aangekondigd dat hij met meer dan normale belangstelling zou letten op Anita, Pieters en Bruma. Wat die eerste twee betreft: de positie van linkervleugelverdediger is vacant omdat oud-aanvoerder Giovanni van Bronckhorst is gestopt. Edson Braafheid was tot nog toe tweede keus voor die plek maar het ziet ernaar uit dat hij ook dit seizoen bij zijn club Bayern München niet veel zal spelen.

Ajacied Anita viel af voor het WK, maar kweet zich gisteravond goed van zijn taak. In de rug van zijn ploeggenoot Urby Emanuelson zorgde hij in de eerste helft zelfs voor wat aanvallende impulsen. In de rust bleef Anita in de kleedkamer achter en mocht Pieters zich bewijzen. Ook hij kwam niet echt in de problemen.

In het centrum van de defensie is de spoeling met John Heitinga en Joris Mathijsen normaal gesproken eveneens dun. Ondanks zijn nieuwe contract bij Ajax, heeft Van Marwijk in principe een streep gezet door de naam van de 36-jarige André Ooijer. Ron Vlaar, die één keer werd gepasseerd door Alexander Romantsjoek, kon de bondscoach al uitgebreid observeren in de voorbereiding op het WK.

Daarom waren zijn ogen nu vooral gericht op de Jeffrey Bruma, de achttienjarige Benjamin van de groep. Tot nog toe was hij niet verder gekomen dan Jong Oranje. Bruma zit bij Chelsea dagelijks in de kleedkamer met topspelers als Frank Lampard, Didier Drogba en John Terry, maar als hij een kwartiertje mag invallen is het veel. In Donetsk was hij de directe tegenstander van een vroegere internationale sterspeler van onder meer AC Milan, Andrei Sjevtsjenko. De aanvoerder van Oekraïne speelt tegenwoordig weer voor de club waar hij begon, Dinamo Kiev, tegenstander van Ajax in de laatste voorronde van de Champions League. Bruma, in de rug gesteund door Vlaar, hield zich na een wat slordig begin redelijk staande en was door zijn lengte moeilijk te verslaan in de lucht. In de eerste helft schoot Sjevtsjenko één keer in het zijnet. Halverwege de tweede helft ging hij naar de kant voor Jevgeni Seleznov. Bruma gaf zichzelf achteraf een 6,5.

De youngsters van Oranje begonnen rommelig en onzeker aan het duel. Toch kreeg Ajacied De Jong na een half uur de kans om de score te openen. Uit een vrije trap van Janssen schoot hij op doelman Andrei Pjatov. Tot de treffer van Lens kon Oranje aanvallend nauwelijks een vuist maken. In de tweede helft bracht invaller Hedwiges Maduro, die Wout Brama verving, voor meer lijn in de opbouw. Spits Van Wolfswinkel wist echter weinig af te dwingen. Hij werd vervangen door rechtermiddenvelder Beerens waardoor Lens in de spits kwam te staan. De PSV’er stond precies op de goede plek om uit de rebound te scoren toen Janssen van veraf op de lat schoot. De vreugde over de voorsprong duurde kort, want twee minuten later maakte Aliev uit een vrije trap de fraaie gelijkmaker.

    • Erik Oudshoorn