Gelegenheidsformatie van Oranje houdt stand in Donetsk

Oekraïne 1 Nederland 1

Ruststand 0-0. 73. Lens 0-1, 74. Alijev 1-1. Scheidsrechter: Skomina (Slv). Toeschouwers: 5.000.

Een gelegenheidsteam van Oranje bewees gisteravond dat het met de Nederlandse competitie nog niet zo slecht gesteld is. Een B-selectie met zeven debutanten en negen spelers uit de eredivisie hield EK-gastland Oekraïne in Donetsk op 1-1. De meest opvallende spelers bij Nederland komen overigens uit voor buitenlandse clubs: Hedwiges Maduro (Valencia) en Jeffrey Bruma (Chelsea). De jonge ploeg kwam zelfs op voorsprong door een treffer van Jeremain Lens. Kort erna viel de gelijkmaker.

Bondscoach Bert van Marwijk keek tevreden terug. „Na één training met spelers die nog nooit met elkaar hebben gevoetbald was deze uitvoering een felicitatie waard”, zei hij bij SBS 6. „We gaven na een nerveus begin weinig kansen weg en dat is knap tegen een ingespeelde ploeg, die al enkele maanden in competitie is.”

Van Marwijk was tegen wil en dank afgereisd naar Oekraïne, dat net als Rusland geteisterd wordt door een hittegolf met temperaturen tussen de 35 en 40 graden. Gezien de overbelasting van de A-internationals, die een maand geleden in Johannesburg de WK-finale speelden, probeerde hij de interland te verschuiven naar een latere datum. Het land dat met Polen het EK van 2012 organiseert, wilde de wedstrijd echter per se door laten gaan. Oekraïne dreigde de Europese voetbalbond UEFA in te schakelen als Oranje niet zou komen opdagen. Vervolgens maakte Van Marwijk van de nood een deugd. Hij selecteerde een schaduwteam met een aantal potentiële internationals voor de toekomst.

Met zeven debutanten in de gelederen kleurde Oranje in het EK-stadion van FC Shakhtar groener dan ooit. Roy Beerens (SC Heerenveen), Bruma (Chelsea), Leroy Fer (Feyenoord), Siem de Jong (Ajax), Lens, Erik Pieters (beiden PSV) en Ricky van Wolfswinkel (FC Utrecht) maakten voor het eerst hun opwachting in het Nederlands elftal. Bruma, De Jong, Lens en Van Wolfswinkel begonnen in de basis. Vooraf had Van Marwijk al gezegd dat hij met meer dan normale belangstelling zou letten op Anita, Pieters en Bruma. Wat die eerste twee betreft: de positie van linkervleugelverdediger is vacant omdat oud-aanvoerder Giovanni van Bronckhorst is gestopt. Braafheid was tot nog toe tweede keus voor die plek, maar het pleit niet in zijn voordeel dat hij dit seizoen bij zijn club Bayern München wellicht niet veel zal spelen.

Ajacied Anita viel af voor het WK, maar kweet zich gisteravond goed van zijn taak. In de rug van zijn ploeggenoot Urby Emanuelson zorgde hij in de eerste helft zelfs voor wat aanvallende impulsen. Ook zijn vervanger in de tweede helft, Pieters, kwam verdedigend niet echt in de problemen.

In het centrum van de defensie van het A-team is er met John Heitinga en Joris Mathijsen normaal gesproken ook weinig keus. Van Marwijk heeft een streep gezet door de naam van de 36-jarige André Ooijer, die deze week een contract kreeg bij Ajax. De bondscoach kon Ron Vlaar, die één keer werd gepasseerd door Oleksandr Romantsjoek, waardoor Oekraïne een grote kans kreeg, al uitgebreid observeren in de voorbereiding op het WK. Daarom lette hij nu vooral op Bruma, met achttien jaar de jongste van de groep. De speler die promoveerde uit Jong Oranje verkeert bij Chelsea in het gezelschap van topspelers als Frank Lampard, Didier Drogba en John Terry, maar als hij een kwartiertje mag invallen is het veel. In Donetsk was hij de directe tegenstander van een vroegere internationale sterspeler van onder meer Chelsea en AC Milan, Andrej Sjevtsjenko. De aanvoerder van Oekraïne speelt nu weer voor de club waar hij begon, Dinamo Kiev, tegenstander van Ajax in de laatste voorronde van de Champions League. Bruma, in de rug gesteund door Vlaar, hield zich na een wat slordig begin redelijk staande en was door zijn lengte moeilijk te verslaan in de lucht. In de eerste helft schoot Sjevtsjenko één keer in het zijnet. Meer kansen kreeg hij niet. Halverwege de tweede helft ging de vroegere topscorer naar de kant voor Jevgeni Seleznov. Bruma, bescheiden, gaf zichzelf achteraf een 6,5.

De jongelingen van Oranje begonnen rommelig en onzeker aan het duel. Toch kreeg Ajacied De Jong na een half uur de kans om de score te openen. Tot de treffer van Lens kon Oranje aanvallend nauwelijks een vuist maken. In de tweede helft bracht invaller Maduro, die Wout Brama verving, meer lijn in de opbouw. Spits Van Wolfswinkel dwong weinig af en werd vervangen door rechtermiddenvelder Beerens, waardoor Lens in de punt van de aanval kwam te staan. De PSV’er stond op de goede plek om uit de rebound te scoren toen Janssen van veraf op de lat schoot. De vreugde was van korte duur, want een minuut later maakte Oleksandr Aliev uit een vrije trap de fraaie gelijkmaker.