Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Fantasieloze pratende hond

Marmaduke

Regie: Tom Dey. Met de stemmen van Ruben van der Meer, Anna Drijver, Kim Pieters, Jörgen Raymann.In: 77 bioscopen.

Marmaduke is de verfilming van de gelijknamige Amerikaanse krantenstrip van Brad Anderson. Strip en film gaan over de familie Winslow en hun niet erg gehoorzame Deense dog Marmaduke.

Films als Babe (1995), Racing Stripes (2005) en Charlotte’s Web (2006) hebben in het verleden laten zien dat sprekende dieren niet per se hopeloze films opleveren, als het scenario maar een tikje origineel is en een beetje durft in te gaan tegen de automatische schattigheid die aan (pratende) dieren kleeft. Dat zoiets te veel gevraagd is, blijkt uit de meest recente oogst aan belabberde kinderfilms met pratende dieren. Eerst was er De bonte brigade (Furry Vengeance), daarna kwam de James Bond-parodie Cats & Dogs: de wraak van Kitty Galore en nu is er dus Marmaduke. Met deze hondsberoerde film is de bodem bereikt, veel slechter kan het echt niet. Het scenario is buitengewoon fantasieloos, de film moet het stellen zonder ook maar één geslaagde grap en van de moraal valt spontaan het glazuur van je tanden.

André Waardenburg