Evolutiepsycholoog Hauser in opspraak

De prominente Amerikaanse wetenschapper Marc Hauser is in opspraak geraakt. Hij bestudeert apen om te leren over de evolutie van moraal en het denken.

Hauser heeft na intern onderzoek van Harvard University, waar hij werkt, een wetenschappelijk artikel in het tijdschrift Cognition uit 2002 teruggetrokken. Dat meldde de Amerikaanse krant The Boston Globe dinsdag. De ‘gegevens [van het artikel uit 2002] ondersteunen de conclusies niet’, is de toelichting van Cognition.

Harvard en Hauser zwijgen over de kwestie. De universiteit gaf gisteren geen enkel commentaar aan de media. Hauser is op de universiteit onbereikbaar en meldt op zijn voicemail dat hij van juli 2010 tot de herfst van 2011 afwezig zal zijn. Ook de hoofdredacteur van Cognition zei geen toelichting te hebben gekregen.

Vorig jaar hield Hauser aan de Universiteit Leiden de jaarlijkse Tinbergenlezing. „Dit is een man die naam heeft in het veld”, zegt de Nederlandse primatoloog Jan van Hooff.

Volgens The Boston Globe zijn er na het onderzoek van Harvard twijfels over nog twee andere wetenschappelijke publicaties van Hauser, waaronder één uit het toptijdschrift Science uit 2007. Bij dat artikel zijn van een deel van het onderzoek de gegevens zoek, meldt The New York Times. Hauser zou het onderzoek al opnieuw gedaan hebben.