Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Economie kort

Toyota gaat niet uit zichzelf sneller rijden

Washington. Ongelukken met Toyota’s als gevolg van onbedoelde acceleratie zijn niet veroorzaakt door mankementen aan de elektronische systemen van de Japanse auto. Bij onderzoek naar 58 ongelukken met Toyota’s in de Verenigde Staten is geen bewijs gevonden dat de auto’s uit zichzelf versnelden. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Verkeer gisteren bekendgemaakt naar aanleiding van onderzoek naar de elektronische recorders van 58 Toyota’s die betrokken waren bij ongelukken na ongewenste versnelling. Die zijn, zoals eerder is vastgesteld, veroorzaakt door klemmende gaspedalen – en door fouten van de bestuurders, blijkt uit de voorlopige resultaten. Bij de meeste ongelukken, 35 van de 58, hebben bestuurders niet eens geprobeerd te remmen, wees het onderzoek van de National Highway Traffic Safety Administration uit. De Japanse autoproducent heeft grote imagoschade geleden als gevolg van meldingen van ongelukken met auto’s die onbeheersbaar zouden zijn geworden. Het heeft klemmende gaspedalen aangewezen als de boosdoener. Toyota heeft een boete moeten betalen van 16 miljoen dollar omdat het problemen met de pedalen aanvankelijk zou hebben verzwegen. Volgens de automaker zijn de elektronische systemen echter in orde. Definitieve resultaten van het onderzoek volgen in 2011. (AP, Reuters)

Schiphol versterkt positie in Amerika

New York. Luchthavenbedrijf Schiphol heeft het tot 2043 voor het zeggen op Terminal 4 van luchthaven JFK in New York. Het is voor het eerst dat een buitenlandse onderneming een terminal in de Verenigde Staten in beheer heeft. Schiphol bezat al 40 procent van de aandelen van de exploitant van de grootste terminal op Kennedy Airport, JFK IAT. Voor de overige 60 procent betaalde het bedrijf ‘slechts’ 13 miljoen dollar (10,1 miljoen euro). Schiphol heeft de overeenkomst zo gesloten dat eventuele financiële tegenvallers geen effect hebben op moederbedrijf Schiphol Group. De Port Authority van New York en New Jersey financierde in de jaren negentig de bouw van de terminal en zal ook voor de uitbreiding die op handen is, zorg dragen voor het geld via de uitgifte van fiscaal aantrekkelijke obligaties. De uitbreiding vergt een investering van 1,2 miljard dollar. (ANP)