Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Deze baby is verwijderd

Er zijn weinig internetverkiezingen zo grimmig als de Blijste Baby Verkiezing. Eerst was er alleen een vermoeden van fraude, doordat oplettende ouders zagen dat er na middernacht op een aantal baby’s honderden malen werd gestemd. „En dan ook nog op lelijke baby’s”, zei de oprichtster van de (hierom heel erg) Boze Ouders Club. Gisteren werd duidelijk dat er inderdaad gefraudeerd is. Blijkbaar geloofden sommige ouders niet genoeg in de natuurlijke overwinningsguitigheid van hun kind, en probeerden ze via illegale weg toch nog aanspraak te maken op een babylevenlang gratis snoetendoekjes.

Ik wil uiteraard graag die lelijke baby’s zien, die naast hun gemelijke gezichtjes ook nog eens opgezadeld zijn met ouders die de moeite nemen om te frauderen bij de Blijste Baby Verkiezing door zo’n vijftig e--mailadressen per persoon (mijnbabyheeftdelekkerstetoetvandewereld47@gmail.com) aan te maken en zo meerdere malen te stemmen. Maar als ik op de site kom, zie ik alleen een witte pagina met de omineuze tekst: ‘deze baby is verwijderd’. Als ik vervolgens opnieuw naar de homepage ga, is de babyverwijdertekst verdwenen.

In plaats daarvan wordt er nu een vrolijke reeks babyfoto’s getoond, met de duidelijke mededeling dat het om 25 willekeurige foto’s gaat. Een top-25, waar de gewraakte baby’s in te zien zouden moeten zijn, is nergens meer te vinden. Ik zoek nog enige tijd door de plaatjes, tot ik begrijp dat er 20.000 inzendingen waren. Ik vind overigens alleen maar opgewekte baby’s, maar na een tijd staren naar eindeloze rijen foto’s waar mollige, kale wezens je manisch toelachen, betekenen de begrippen ‘mooi’ en ‘lelijk’ niets meer voor me.

De boze baby’s zijn niet meer te vinden, Boze Ouders zijn er gelukkig in overvloed. Op de petitie, die inmiddels door meer dan 500 mensen is ondertekend, doen ze hun naam eer aan. „Wat een KULverkiezing!!!11 Dit is een schande! Gelukkig ben ik niet de enige met mijn onderbuikgevoel”, waarna er nog honderden van zulk soort reacties volgen die allemaal ongeveer neerkomen op: „Het is niet EERLIJK! RAAAAAAH!” Het lijkt het resultaat van de fascinerende combinatie ‘gretig want gratis’, rechtvaardigheidsgevoel en kolkende moederhormonen. Elke moeder is toch een beetje verliefd op haar eigen baby, en in die roze roes overtuigd van de prijswinnende blijheid van haar kind. Dat gniffelende ouders die het begrip cookies begrijpen nu de wedstrijd kapen, moet voelen alsof hun grote liefde wordt gepasseerd.

Toch zijn er ook ouders die zich verzetten tegen de rel: „Van het bovenstaande valt mijn mond open. Vraag eens aan een baby in Pakistan waarvan de ouders net verdronken zijn of hij mee wil doen aan de blijste baby verkiezing, oh nee, die heeft natuurlijk geen internet!”

Arme baby’s. Nul jaar en nu al een internetverleden.

Renske de Greef