Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Danser als bouwpakket

Dans

(Babel)words door Eastman/ Sidi Larbi Cherkaoui

Gezien 7/8, Den Bosch.Te zien: Groningen 17-18/9, A’dam 12-13/10, R’dam 23/11. www.east-man.be***

In het nieuwe Babel(words) belicht de Marokkaanse Vlaming Sidi Larbi Cherkaoui de grenzen tussen mensen, taal en in de ruimte.

Rechthoekige aluminium frames dienen als bouwmateriaal voor dertien dansers, die ze opstellen als skyline, container met immigranten, de toren van Babel en, ten slotte, als gescheiden hokjes. Ze doen het in speelse harmonie, lachend en kibbelend om hun verschillen, soms verbeten vechtend. Het weinig aanlokkelijke alternatief wordt voorgesteld door de bijdehante MC Daryll E. Woods: als een enorme Terminator (een constructie van dansers) predikt hij de suprematie van het Engels.

In dat beeld is Cherkaouis trefzekere tekenaarsoog te herkennen. Zijn gevoel voor drama en dramaturgie is minder sterk: monologen zijn clichématig en scènes soms afgezaagd. De groepsdansen, met Cherkaouis kenmerkende mix van martial arts, acrobatiek en hiphop, voegen op den duur niets meer toe. Zelfs de fenomenale Ulrika Kinn Svensson, die haar luciferdunne armen en benen als robot én als lappenpop kan laten bewegen, wordt saai. Gelukkig is er een memorabel duet, waarin haar armen en handen in een sierlijke dialoog zijn verwikkeld. En ze is wonderbaarlijk als door twee Japanse dansers gemanipuleerd bouwpakket van Ikea. De muziek, waarin Indiase en middeleeuwse Italiaanse zang, Japanse taiko en ander percussie in vervloeien, is fantastisch. Inkortingen zou Babel(words) welsprekender maken.

Francine van der Wiel