Contract Enschede-FIFA: wel aparte rijbanen WK-vips

De beoogde WK-speelstad Enschede belooft in een contract met de FIFA dat zij niet alleen speciale rijbanen ter beschikking stelt voor spelersbussen maar ook voor vips en belangrijke gasten van de wereldvoetbalbond. Dit meldt Dagblad Tubantia, dat het contract in zijn bezit heeft en op zijn website heeft geplaatst.

Deze overeenkomst is in strijd met beloften van het Belgisch-Nederlandse bid dat alleen spelersploegen privileges zouden krijgen op het wegennet, mocht het WK in 2018 of 2022 aan de lage landen worden toegewezen. In het contract tussen Enschede en de FIFA staat verder dat WK-bezoekers voorrang krijgen op vliegvelden. Luchtvaartmaatschappijen hoeven geen belasting te betalen.

Minister Klink (Sport, CDA) benadrukte gisteren op het Binnenhof, na een ontmoeting met premier Balkenende en een FIFAdelegatie, dat eventuele aanpassingen van de belastingregels door het parlement moeten worden goedgekeurd. Kamerleden hebben al een debat aangevraagd.

De FIFA beslist 2 december welke landen het WK van 2018 en 2022 krijgen toegewezen. België en Nederland hebben concurrentie van onder meer Engeland, Rusland en een gezamenlijk bid van Spanje en Portugal.