Aegon boekt winst, wil steun afbetalen

Verzekeraar Aegon heeft in het tweede kwartaal weer winst geboekt. Het concern zag de kapitaalbuffer echter dalen om te blijven voldoen aan de aangescherpte eisen van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s.

De nettowinst van Aegon was 413 miljoen euro in het tweede kwartaal, vergeleken met een verlies van 161 miljoen in dezelfde periode in 2009 en een winst van 372 miljoen in de eerste drie maanden van 2010. Aegon profiteerde vooral van een beter beleggingsresultaat. De afboekingen daalden naar 77 miljoen euro, het laagste niveau in twee jaar. De afboekingen waren vooral het gevolg van beleggingen gerelateerd aan de Amerikaanse huizenmarkt.

Aegon was één van de Nederlandse financiële instellingen die tijdens de crisis hulp kregen van de overheid. Aegon betaalde al 1 van de 3 miljard euro overheidssteun terug en wil het resterende bedrag ook terugbetalen. Het kan dit pas doen als de Europese Commissie haar goedkeuring heeft gegeven aan het herstelplan dat Aegon in november indiende en waarin het moet aantonen een gezond bedrijf te zijn. Aegon topman Alex Wynaendts zei vanmorgen dat Aegon op korte termijn het fiat van Brussel verwacht. Hoe Aegon vervolgens de afbetaling wil financieren, is onduidelijk. Aegon zei wel dat de wens om de Staat zo snel mogelijk terug te betalen mede reden is om het interim-dividend te schrappen omdat het een „aanzienlijke kaspositie” wil aanhouden.

Het Haagse bedrijf kreeg de steun destijds onder meer om de hoge beoordelingen van kredietbeoordelaars te behouden. Ook vanmorgen bleek weer dat deze kredietbeoordelaars van groot belang zijn voor het verzekeringsbedrijf. Aegon zag ondanks de nettowinst zijn kapitaaloverschot dalen van 3,7 miljard euro tot 3 miljard euro. Dit komt door de hogere kapitaalseisen van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s voor het aanhouden van obligatieportefeuilles. Aegon heeft een hoge AA-beoordeling van S&P.

Het aandeel van Aegon daalde vanmorgen op het Damrak. De daling van het kapitaaloverschot en de onzekerheid over de terugbetaling aan de Staat – beleggers vrezen een mogelijke aandelenuitgifte – waren hier debet aan.