Zware regen bemoeilijkt hulp in China

Hundreds of Chinese military personnel help with rescue and cleanup operations amid the rubble of landslide devastation in Zhouqu on August 11, 2010 in northwest China's Gansu province. Hopes of finding survivors of China's worst mudslides in decades is fading as the death toll topped 700, with more than 1,000 people still missing under an avalanche of rock and sludge. More than 10,000 soldiers and rescuers combed through the mountains of mud that buried a remote area of the northwest province of Gansu at the weekend, but 72 hours after the disaster, the window of survival was quickly closing. TOPSHOTS AFP PHOTO/Frederic J. BROWN AFP

Hevige regenval belemmert de reddingsoperatie in de stad Zhouqu en omliggende plaatsen in het noordwesten van China waar zaterdag een grote aardverschuiving was. Die heeft aan ruim 700 mensen het leven gekost, terwijl meer dan duizend inwoners nog worden vermist. De kans om nog overlevenden te vinden, neemt met het uur af.

Veel huizen in Zhouqu, een stad met 134.000 inwoners in de bergachtige provincie Gansu, zijn overspoeld door water en modder. Leger en reddingswerkers proberen met hulp van overlevenden slachtoffers te identificeren. In het rampgebied is ernstig gebrek aan drinkwater. Een team van zes specialisten op het gebied van epidemieën is naar de getroffen stad gestuurd met het oog op de dreigende uitbraak van besmettelijke ziekten.

Zeker 45.000 mensen zijn uit hun huizen gevlucht. Het Nationaal Meteorologisch Centrum verwacht voor de komende dagen opnieuw zware regenval. Regen was er de directe oorzaak van dat de Bailongrivier zondag buiten haar oevers trad waardoor in Zhouqu een lawine van modder en water ontstond. Volgens deskundigen is de kans op nieuwe aardverschuivingen „relatief groot”. Premier Wen Jiabao heeft de reddingswerkers met het oog op het verslechterende weer opgeroepen snel te handelen.

Ramp: pagina 4