Zware regen bemoeilijkt hulp in China

Hevige regenval belemmert de reddingsoperatie in de stad Zhouqu en omliggende plaatsen in het noordwesten van China waar zaterdag een grote aardverschuiving was. Die heeft aan ruim 700 mensen het leven gekost, terwijl meer dan duizend inwoners nog worden vermist. De kans om nog overlevenden te vinden, neemt met het uur af.

Veel huizen in Zhouqu, een stad met 134.000 inwoners in de bergachtige provincie Gansu, zijn overspoeld door water en modder. Leger en reddingswerkers proberen met hulp van overlevenden slachtoffers te identificeren. In het rampgebied is ernstig gebrek aan drinkwater. Een team van zes specialisten op het gebied van epidemieën is naar de getroffen stad gestuurd met het oog op de dreigende uitbraak van besmettelijke ziekten.

Zeker 45.000 mensen zijn uit hun huizen gevlucht. Het Nationaal Meteorologisch Centrum verwacht voor de komende dagen opnieuw zware regenval. Regen was er de directe oorzaak van dat de Bailongrivier zondag buiten haar oevers trad waardoor in Zhouqu een lawine van modder en water ontstond. Volgens deskundigen is de kans op nieuwe aardverschuivingen „relatief groot”. Premier Wen Jiabao heeft de reddingswerkers met het oog op het verslechterende weer opgeroepen snel te handelen.

Ramp: pagina 4