Zonnen in Stockholm Koffiedrinken

Deze zomer verzamelt nrc.next tips van inwoners van verschillende steden.

Vandaag: Stockholm, Zweden.

Zweden zijn dol op koffie en de broodjes en gebakjes die ze erbij eten: ‘de fika’, noemen ze een koffietafel. Aan de Drottninggatan, een van de drukste straten in het stadscentrum Norrmalm, zit koffietentje STHLM Kaffe med mjolk. Een ruim, zonnig café waar de ‘standaard’ koffie klaarstaat op warmhoudplaten, maar je kunt er ook speciale koffies krijgen. Augin Atas is eigenaar – hij drinkt zeker tien koppen koffie per dag. Atas vertelt dat de Stockholmse koffiebarren tot een paar jaar geleden ook echt alleen koffie en koffiebroodjes of muffins verkochten. „Zo’n vijf, zes jaar geleden zaten in deze straat nog maar vijf barretjes. Nu zijn het er meer dan dertig en kun je er complete lunches krijgen, van pasta’s tot belegde broodjes.” Zijn eigen tent is geen franchise, maar heel Stockholm is bezaaid met koffieketens: Sandy’s, Wayne’s Coffee en Espresso House zijn slechts enkele voorbeelden. „Zweden vinden het gezellig om buiten de deur een kop koffie te drinken”, legt Atas uit, „en dat doen ze dus de hele dag door. Liefst op een plek waar ze het ook echt gezellig vinden.” Toch hebben alle barretjes ongeveer dezelfde formule: je kunt je koffie (met melk) meenemen of ter plekke opdrinken in een gemakkelijke fauteuil. De leukste koffietenten zijn niet-franchise, zegt Atas: zo zit verderop in zijn straat het oudste koffiehuis van Stockholm, waar je nu ook kunt lunchen of dineren: Rydberg’s Bar & Matsal.

STHLM Kaffe med mjölk, Drottninggatan 73 C

Café Nuno, dezelfde straat maar een stukje heuvelop, Drottninggatan 87

Café Kofi, Birger Jarlsgatan 11.

    • Annemarie Kas